Święta Bożego Narodzenia przed nami i niedługo w naszych kuchniach zaczniemy piec i pichcić różne świąteczne słodkości. Każdy z nas pamięta ze swojego domu ulubione ciasta czy ciasteczka, które przygotowywały mama lub babcia. Jakie smaki tradycyjnie gościły na naszych stołach? I czym nowym można zaskoczyć gości?
Tradycyjne świąteczne słodkości
Pierniczki – chrupiące ciasteczka o smaku miodu i przypraw korzennych, które mogą być dekorowane rodzynkami, orzechami lub lukrem, to smak który każdy z nas doskonale zna. Moja mama zaczynała je robić na tydzień przed świętami, by zdążyły poleżeć i zmięknąć. To był znak, że święta już za chwilkę. Sekretem ich smaku była duża ilość miodu oraz specjalna mieszanka przypraw, którą mama sama robiła a składała się z cynamonu, drobniutko utartych w moździerzu goździków, imbiru i gałki muszkatowej. Dzięki temu były niezwykle aromatyczne.
Strucla z makiem – to niezwykle trudne do zrobienia przysmak, którego wykonanie wymaga już pewnej wiedzy i doświadczenia w kuchni. Najłatwiejsza jest do zrobienia masa makowa, pod żadnym pozorem nie wolno kupować gotowej, do której trzeba odpowiednio namoczyć i zmielić mak, reszta to dodatki. Dużym wyzwaniem jest przygotowanie ciasta drożdżowego, tak by ładnie wyrosło i nie powstał zakalec. Jednak najtrudniejszym zadaniem jest właściwe zwinięcie ciasta z masą. Warto jest się natrudzić, gdyż efekt końcowy jest niezwykle smakowity.
Kutia – jedna z najbardziej charakterystycznych polskich potraw wigilijnych. Jest to gotowana pszenica z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Jej skład może się od siebie nieznacznie różnic, można dodać do niej orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Dodatkowo przed podaniem można całość polać słodką śmietanką.
Nowoczesne i eleganckie przysmaki, którymi zaskoczysz gości
Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć swoich gości jakąś słodką niezapodzianą, czymś co tradycyjnie nie pojawiało się na stole, lecz będzie pasować do smaków i klimatu świąt możesz wybrać jedną z propozycji.
Pralinki czekoladowo-orzechowe – to proste i szybki deser, którym zachwycisz dzieci i dorosłych. W wersji dla łasuchów, którzy nie przejmują się kaloriami, zawierają poza orzechami, dużo czekolady, mlecznej oraz kremu czekoladowego. Jeśli jednak dbasz o formę, lub po prostu dla zdrowia unikasz zbyt dużych ilości cukru, krem czekoladowy zastąp daktylami, użyj masła orzechowego oraz prawdziwego kakao a uzyskasz również wspaniały deser.
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i pistacjami – jeśli nie lubisz keksu albo po prostu masz ochotę coś zmienić upiecz to ciasto. Dzięki pistacjom i skrócę pomarańczowej na pewno będzie doskonale pasować do innych świątecznych potrwa. Jest lżejsze i delikatniejsze w smaku od keksu a dodatkowo bardzo łatwe do wykonania.
Muffinki cynamonowe z kremem pomarańczowym – kwintesencja smaku świąt a pięknie przybrane kolorowymi posypkami staną się hitem sezonu dla wszystkich dzieciaków.
Choć niektóre przepisy mogą wydawać skomplikowane wszystko pójdzie Ci szybciej i sprawniej jeśli posiadać odpowiednie sprzęty kuchenne. Jeśli chcesz wiedzieć więcej sprawdź jak wybrać dobry mikser kuchenny.