SKŁADNIKI:
DIETETYCZNE PEŁNOZIARNISTE PIECZONE PĄCZKI – CHUDY CZWARTEK
Do zrobienia dietetycznych pączków będziemy potrzebować następujących składników:
- 400g mąki pszennej pełnoziarnistej (zdrowsza będzie orkiszowa, zawiera mniej glutenu – my mieliśmy taką więc użyliśmy jej)
- 250 ml mleka 0% tłuszczu
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- kopiasta łyżka cukru ok. 8g
- 8 tabletek słodziku
- szczypta soli
- 100g dżemu porzeczkowego ( Wy możecie użyć tradycyjnej marmolady różanej, wybraliśmy dżem porzeczkowy gdyż ma mniej cukru na 100g od innych dżemów, dodatkowo jeżeli jeszcze chcemy zmniejszyć kaloryczność nadzienia, można użyć dżemów bezkalorycznych np. firmy Walden Farms.
PRZEPIS:
Na początku do naczynia z 250 ml ciepłego mleka dorzucamy 30g drożdży i łyżkę cukru. Jest on po to, żeby dać pożywkę drożdżom, bez cukru ciasto mniej rośnie. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży i cukru. Do rozczynu drożdżowego dorzucamy 250g mąki i wyrabiamy ciasto. Pozostałe 150g mąki dodajemy podczas wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest mokre i swobodnie odchodzi od ręki, odstawiamy je na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 2cm i za pomocą szklanki oddzielamy kawałki ciasta na pączki. Następnie do środka dodajemy łyżeczkę dżemu i formujemy naszego pączka. Gotowe pączki układamy na formie delikatnie posypanej mąką lub wyłożonej pergaminem, pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30min.