Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Przepis na dietetyczne pączki

skladniki-na-paczki
SKŁADNIKI:
DIETETYCZNE PEŁNOZIARNISTE PIECZONE PĄCZKI – CHUDY CZWARTEK

Do zrobienia dietetycznych pączków będziemy potrzebować następujących składników:

PRZEPIS:

Na początku do naczynia z 250 ml ciepłego mleka dorzucamy 30g drożdży i łyżkę cukru. Jest on po to, żeby dać pożywkę drożdżom, bez cukru ciasto mniej rośnie. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży i cukru. Do rozczynu drożdżowego dorzucamy 250g mąki i wyrabiamy ciasto. Pozostałe 150g mąki dodajemy podczas wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest mokre i swobodnie odchodzi od ręki, odstawiamy je na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 2cm i za pomocą szklanki oddzielamy kawałki ciasta na pączki. Następnie do środka dodajemy łyżeczkę dżemu i formujemy naszego pączka. Gotowe pączki układamy na formie delikatnie posypanej mąką lub wyłożonej pergaminem, pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30min.

Exit mobile version