Odporność organizmu na bakterie i wirusy pozwala, szczególnie w sezonie zimowym i jesiennym, uniknąć przeziębień, które mogą przerodzić się w grypę, anginę i inne choroby. Aby ochronić organizm przed zachorowaniem należy o wiele wcześniej zatroszczyć się o jego wzmocnienie. Odporności nie zyskuje się w jeden dzień, to długotrwały proces wymagający: zdrowego stylu życia, odpowiedniej ilości snu, radzenia sobie ze stresem oraz właściwej diety.
Menu na odporność powinno zawierać dużo witamin i minerałów. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do podniesienia poziomu jego odporności. Witaminy i substancje odżywcze, które mają szczególny wpływ na odporność można znaleźć między innymi w korzeniu żeń-szenia, jeżynie czy buraku ćwikłowym.
Jeżyny już od wieków znane są jako naturalne lekarstwo na przeziębienie. Nasze prababki przygotowywały syrop z ostrężyny. Jeżyny są bogatym źródłem błonnika, witaminy C, wapnia, potasu i fosforu. Zawierają także antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną osłabienia układu odpornościowego, a nawet mogące wywoływać nowotwory. Witamina C dodatkowo pobudza wzrost liczby aktywnych limfocytów oraz sprawność komórek odpornościowych.
Żeń – szeń to składnik większości naturalnych preparatów budujących odporność. Jego wpływ na układ immunologiczny jest nie do przecenienia. Właściwości lecznice tego zioła znane były na Dalekim Wschodzie, skąd pochodzi, już cztery tysiące lat temu. Badania laboratoryjne wykazały, że ten azjatycki korzeń podnosi odporność organizmu na stres, infekcje i inne czynniki ją osłabiające. Żeń – szeń dodaje energii oraz poprawia koncentrację. Ponadto badania wykazały, że zioło to wzmacnia organizm w czasie długotrwałego, wyczerpującego wysiłku fizycznego i psychicznego.
Warzywem, które wielu nie podejrzewałoby o właściwości odpornościowe jest burak ćwikłowy. Jego pozytywne działanie na układ immunologiczny zostało potwierdzone badaniami. To ciemnoczerwone warzywo wspomaga budowę tarczy ochronnej organizmu dzięki składnikom ożywczym w nim zawartym, takim jak: potas, żelazo, wapń, sód, kwas foliowy i witaminy C, A i witaminy z grupy B.
Regularne jedzenie wspomnianych warzyw, owoców i ziół ma pozytywny wpływ na organizm. Na rynku spotkać można także naturalne preparaty na odporność, które zawierają wymienione wyżej składniki. Jednym z nich jest suplement diety Super Flavon. Naturalne preparaty na odporność pod pewnymi względami są znacznie lepszym rozwiązaniem niż ich syntetycznie przygotowywani konkurenci. Organizm człowieka dużo lepiej toleruje substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego niż przygotowane chemicznie tabletki czy syropy. Obecność substancji wypełniających w syntetycznych produktach sprawia, że są one dłużej wchłaniane przez organizm niż witaminy i minerały pochodzące z naturalnych preparatów. Przewaga naturalnych preparatów sprawia, że wielu świadomych konsumentów sięga właśnie po wyroby oparte na składnikach pochodzących z przyrody.