Jak zrobić... Księga przepisów

Przepis na domowe suszone pomidory

Przepis na domowe suszone pomidory
Przepis na domowe suszone pomidory


Idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkich dań, gdyż pozwalają na podkreślenie smaku i dodają potrawom włoskiego charakteru. Mowa oczywiście o suszonych pomidorach, które coraz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Co jednak kiedy nie mamy ochoty na gotowe produkty i marzą nam się domowe przetwory z udziałem tych warzyw? Oto prosta receptura na suszone pomidory!

Kupne czy własnej roboty?

Gotowe suszone pomidory są łatwo dostępne. Wiele osób decyduje się na ich zakup, ponieważ uważa się, że ich przygotowanie jest zbyt czasochłonne. Jednak gotowe produkty nie są takiej jakości, jak te przygotowane samemu – wykorzystuje się do ich przyrządzenia najczęściej twarde pomidory, tani olej czy kiepskie mieszanki przypraw. Robiąc przetwory samodzielnie, ma się wpływ na każdy pojedynczy składnik, dlatego nie ma obawy o to, że suszone pomidory będą przesolone czy słabej jakości. Co więcej, do ich przygotowania można użyć wyłącznie sprawdzonych i ulubionych dodatków, a ponadto samodzielna „produkcja” to również oszczędność pieniędzy.

Składniki do przygotowania domowych suszonych pomidorów:

  • 3-4 kg pomidorów (najlepiej skorzystać z niedużych pomidorów o podobnej wielkości, by równo schły),
  • przyprawy: sól, pieprz, a reszta według uznania, np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek itd.,
  • suszony czosnek,
  • oliwa z oliwek lub olej.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Przekrojoną stroną do góry ułożyć je ciasno na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  2. Połówki posypać solą i lekko pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 70°C i suszyć tak długo aż widocznie stracą na obojętności, ale będą elastyczne, a nie przesuszone! Odpowiednio ususzone pomidorki od razu wyciągać z piekarnika.
  4. Pomidory można ususzyć także na słońcu, tak jak robią to Włosi lub Grecy. Wystarczy ułożyć je ciasno na blasze wyłożonej folią aluminiową, a następnie nakryć kratką, którą należy przykryć gazą lub pieluchą tetrową i wystawić na słońce. Proces suszenia może potrwać ok. 5-6 dni (przy temperaturze ok. 25°C). Na noc należy wstawiać pomidory do mieszkania.
  5. Przygotowane pomidorki posypać czosnkiem, ułożyć w słoiczkach, zalać oliwą i zakręcić. Przed zakręceniem można do pomidorów dodać także inne składniki – żurawinę czy pestki dyni.
  6. Przetwory włożyć do chłodnego piekarnika, ustawić go na ok. 120°C. Od momentu nagrzania urządzenia pozostawić pomidorki jeszcze na ok. 20 minut.
  7. Wyjąć słoiki, postawić je do góry dnem i przykryć ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia.

Wskazówka: Miąższ wydrążony z pomidorków warto wykorzystać do przygotowania domowego przecieru pomidorowego.

Wykorzystanie:

Suszone pomidory to podstawa dań kuchni Półwyspu Apenińskiego, dlatego włoskie restauracje np. w Poznaniu chętnie wykorzystują je w swoim menu. Najlepiej komponują się z makaronem i lekkimi przyprawami, ale nie zaszkodzi dodać ich także do zdrowej sałatki czy przekąski w postaci naleśników ze szpinakiem.

Polub nas na Facebooku!

Polub nas na Facebooku!