Jak zrobić...Księga przepisów

Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel

Karmel najczęściej wykorzystywany jest jako jeden ze składników ciast i deserów. Przepis na ten słodki sos nie jest zbyt trudny, dlatego bez problemu wykonamy go w domu

Krótka lista

Jak zrobić karmelDo przygotowania karmelu nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy cukier (jedna szklanka), około 2-3 łyżek wody i łyżeczka soku z cytryny. Możemy dodać także masło, które często jest zalecane jeśli zależy nam na bardzo gładkiej konsystencji sosu. Jednak oprócz samych produktów spożywczych potrzebujemy także odpowiedniego garnka. Najlepiej takiego z grubszym dnem. Dlaczego jest to ważne? Cukier w innym garnuszku może się przypalić. Ważne jest także aby nieco zmniejszyć ogień, zbyt szybkie gotowanie także może doprowadzić do spalenia cukru.

Aby z karmelu stworzyć pyszny karmelowy sos, wystarczy dodać do niego wcześniej wspominane masło lub śmietankę kremówkę. Wszystkie składniki należy połączyć dokładnie mieszając i chwilę gotować. Tak przygotowany sos powinien być gęsty i gładki.

 

Barwa idealna

Tak naprawdę kolor karmelu w znacznym stopniu zależy od rodzaju cukru z jakiego skorzystamy. Cukier trzcinowy, jest równoznaczny nie tylko z nieco ciemniejszym karmelem ale także z jego smakowitym aromatem. Jeśli mamy ochotę możemy nawet wymieszać cukier jasny z trzcinowym.

Czego nie robić?

Podczas przygotowania karmelu należy przestrzegać pewnych zasad. Świetny opis tego, na co powinniśmy uważać znajdziemy na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl. Co jest na tej liście? Po pierwsze – mieszanie. Czasami kusi nas by mieszać cukier podczas rozpuszczania, tak aby się nie przypalił. Nie powinniśmy jednak tego robić, ponieważ może on się zbrylić. W przypadku zastygania karmelu lepiej dolać do garnka wody. Kolejna kwestia to zastyganie słodkiego sosu. Zaraz po zdjęciu z palnika, odstawmy garnek do wystudzenia. Najlepiej do pojemnika z zimą wodą. Jeśli karmel zastygnie za mocno, znowu przez chwilę go podgrzewajmy.

Karmel to świetny dodatek do deserów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom, czy zaproszonym gościom.

Powiązane posty
Jak zrobić...

Włoskie skarby - sosy włoskie i ich niepowtarzalny smak

Kiedy myślimy o kuchni włoskiej, na myśl przychodzą nam makarony, pizza, risotto czy tiramisu.
Czytaj więcej
Księga przepisów

Cukinia na każdy posiłek – jak wykorzystać cukinię w daniach od przystawki aż po deser

Cukinia to prawdziwy skarb w świecie kuchni. Jej wszechstronność pozwala wykorzystać ją na…
Czytaj więcej
Jak zrobić...

Jak podać desery w restauracyjnym stylu - poradnik

W poprzednim artykule w żadnym razie nie wyczerpaliśmy tematu, jeśli chodzi o kwestię podawania…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.