Porady

ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej

ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej
ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej

W rozpoczęciu przygody jako gospodyni domowa pomoże lista produktów, bez których nie da się przyrządzać smacznych potraw. Zarówno na dania na słodko, jak i wytrawne wymagają niekiedy tych samych składników.

Mąka

Główny składnik ciast – nie tylko biszkoptów, ale również ciast na pizzę i inne pyszne dania. W szafce warto mieć kilka typów mąk, by dostosować je do przyrządzanego dania, jednak nie można pominąć najbardziej uniwersalnej mąki pszennej Basia, która może być wykorzystywana niemal do wszystkiego i zastępować inne rodzaje mąk wskazywane w przepisach.

Przyprawy

Kwintesencją każdej potrawy jest jej odpowiednie przyprawienie. Danie wymaga zastosowania odpowiednich ziół, które nadadzą aromat i smak. W szafce każdej początkującej, jak i wprawionej pani domu powinny znaleźć się nie tylko przyprawy w torebkach, ale również zioła w doniczkach. Warto stosować przyprawy jako zamiennik soli – umiejętne ich wykorzystanie sprawi, że inne produkty do doprawiania nie będą potrzebne.

Tłuszcz

Masło i olej są niezbędne zarówno podczas pieczenia ciast, jak i przyrządzania obiadów. Należy pamiętać, że tak jak w przypadku mąki pszennej, tak i wybierając pozostałe niezbędne produkty kierować się powinno najwyższa jakością. Tylko ona zapewni odpowiedni smak i konsystencję dania.

Makaron/ryż/kasza

Te produkty doskonale sprawdzą się podczas szybkiego przyrządzania obiadów. Można je wykorzystać w kreatywny sposób, nawet w sytuacji, gdy pośpiech wymaga ugotowania czegoś w kilkanaście minut.

Jajka

Mając taki zestaw składników nie trzeba się obawiać, że czegoś podczas przygotowywania potraw zabraknie. Jajka wykorzystywane są do wielu dań zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Bez nich ani ciasto ani panierowane mięso nie będą mieć odpowiedniego smaku. Jajka to również główny składnik wielu innych dań – jajecznica lub omlet przygotowane na śniadanie to łatwy i szybki sposób na to, by zjeść coś pysznego

Powiązane posty
Porady

Jaka powinna być dzienna dawka cholesterolu?

Cholesterol to składnik, który z jednej strony produkowany jest przez organizm, głównie przez…
Czytaj więcej
Porady

Jaki sklep ze zdrową żywnością wybrać?

Szukasz sklepu ze zdrową żywnością, który zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby? Nie szukaj dalej…
Czytaj więcej
Porady

Czym wyróżnia się kuchnia molekularna?

W wielkim skrócie kuchnia molekularna to zintegrowanie gastronomii z nauką. Polega na tworzeniu…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.