Porady

ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej

ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej
ABC początkującej pani domu – pięć produktów, które musisz mieć w swojej szafce kuchennej

W rozpoczęciu przygody jako gospodyni domowa pomoże lista produktów, bez których nie da się przyrządzać smacznych potraw. Zarówno na dania na słodko, jak i wytrawne wymagają niekiedy tych samych składników.

Mąka

Główny składnik ciast – nie tylko biszkoptów, ale również ciast na pizzę i inne pyszne dania. W szafce warto mieć kilka typów mąk, by dostosować je do przyrządzanego dania, jednak nie można pominąć najbardziej uniwersalnej mąki pszennej Basia, która może być wykorzystywana niemal do wszystkiego i zastępować inne rodzaje mąk wskazywane w przepisach.

Przyprawy

Kwintesencją każdej potrawy jest jej odpowiednie przyprawienie. Danie wymaga zastosowania odpowiednich ziół, które nadadzą aromat i smak. W szafce każdej początkującej, jak i wprawionej pani domu powinny znaleźć się nie tylko przyprawy w torebkach, ale również zioła w doniczkach. Warto stosować przyprawy jako zamiennik soli – umiejętne ich wykorzystanie sprawi, że inne produkty do doprawiania nie będą potrzebne.

Tłuszcz

Masło i olej są niezbędne zarówno podczas pieczenia ciast, jak i przyrządzania obiadów. Należy pamiętać, że tak jak w przypadku mąki pszennej, tak i wybierając pozostałe niezbędne produkty kierować się powinno najwyższa jakością. Tylko ona zapewni odpowiedni smak i konsystencję dania.

Makaron/ryż/kasza

Te produkty doskonale sprawdzą się podczas szybkiego przyrządzania obiadów. Można je wykorzystać w kreatywny sposób, nawet w sytuacji, gdy pośpiech wymaga ugotowania czegoś w kilkanaście minut.

Jajka

Mając taki zestaw składników nie trzeba się obawiać, że czegoś podczas przygotowywania potraw zabraknie. Jajka wykorzystywane są do wielu dań zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Bez nich ani ciasto ani panierowane mięso nie będą mieć odpowiedniego smaku. Jajka to również główny składnik wielu innych dań – jajecznica lub omlet przygotowane na śniadanie to łatwy i szybki sposób na to, by zjeść coś pysznego

Powiązane posty
Porady

Z czym jeść pieczywo chrupkie na kolacje?

Kolacja to nasz ostatni posiłek w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, niezbyt wielka, a przy…
Czytaj więcej
MięsoPorady

Czym się kierować, wybierając wędliny?

Wędliny to tak popularny produkt, że są one dostępne praktycznie w każdym sklepie – na wagę…
Czytaj więcej
Porady

Wybór kawy ziarnistej - na co zwracać uwagę?

Kawa może być nazywane naparem bogów. Pobudza, poprawia humor, chroni przed nowotworami…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.