Mięsne

Odchudzony hamburger, czyli burgery z mięsa indyczego

Odchudzony hamburger, czyli burgery z mięsa indyczego
Odchudzony hamburger, czyli burgery z mięsa indyczego

Hamburger to czołowe danie kuchni amerykańskiej. Uwielbiamy jego soczystość, wyrazisty smak i możliwość dowolnego dostosowywania tej potrawy do swoich preferencji. Oryginalny hamburger przygotowywany jest z mięsa wołowego, jeśli jednak pragniemy nieco go uszczuplić, możemy bez obaw zaserwować go z kotletem drobiowym, najlepiej z mięsa indyka.

Burgery z indyka w wersji fit

To danie pokocha każda osoba, która jest na diecie. Hamburger z indyczym kotletem i chrupiącym bekonem to idealna propozycja na cheat day – pożywna i smaczna, a jednocześnie bardzo wartościowa dla naszego organizmu. 

Trudność przygotowania: łatwe

Typ dania: obiad

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • pół kilograma filetu z indyka,
  • 4 bułki do hamburgerów,
  • sos hamburgerowy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • przyprawa do grilla,
  • 1 cebula,
  • pestki słonecznika,
  • natka pietruszki, 
  • 4 plastry sera cheddar,
  • olej do smażenia,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • rukola

Sposób przygotowania:

1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż na oliwie.

2. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. 

3. Mięso zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę do grilla, posiekaną pietruszkę, przesmażony boczek z cebulą i podprażone pestki słonecznika.

4. Z mięsa uformuj 4 kotlety i usmaż je na grillu. Po przewróceniu na drugą stronę, na każdym kotlecie ułóż plaser sera.

5. Bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Każdą posmaruj sosem hamburgerowym. 

6. Na każdej bułce układaj kolejno dodatki: sałatę, kotleta, plaster pomidora, cebuli i ogórka. Przykryj drugą połową bułki. Całość zepnij wykałaczką. Podawaj na ciepło.

Burgery z udźca indyka

Udziec z indyka jest mięsem nieco tłustszym niż pierś, a co za tym idzie również bardziej soczystym. Jeśli zależy nam, aby odchudzone hamburgery były bardziej zbliżone do oryginału – wybierajmy właśnie tą część mięsa indyczego. 

Trudność przygotowania: łatwe

Typ dania: obiad

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • pół kilograma mięsa z udźca, 
  • łyżka musztardy dijon, 
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka suszonej mielonej cebuli,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki mielonego czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia, 
  • 4 bułki,
  • sos hamburgerowy, 
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 4 plastry sera topionego, 
  • sałata rzymska,
  • 4 ogórki konserwowe.

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój i zmiel w maszynce. Dodaj musztardę, mieloną cebulę, czosnek, pieprz i sól. Wlej łyżkę oleju.

2. Z mięsa uformuj kotlety i usmaż je na patelni.

3. Osobno podsmaż boczek i odsącz go z tłuszczu. 

4. Na przekrojone, podgrzane bułki wyłóż sos, sałatę i usmażone kotlety. Na gorącym mięsie ułóż plaster sera, bekon i resztę dodatków. Podawaj na ciepło.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby prawdziwych amerykańskich hamburgerów. Aby nie odmawiać sobie takich smakołyków na diecie, wystarczy znaleźć zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla wołowego mięsa – na przykład burgery z indyka. Dużą różnicę odczujemy zamieniając również klasyczne bułki na grahamki oraz dodając do hamburgerów wartościowe dodatki, takie jak świeże warzywa, pestki, ziarna i kiełki. 

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.