Księga przepisów Zupy

Krem z buraków z mlekiem kokosowym i nasionami konopnymi

zupa krem z buraków - oczyszczanie organizmu

Zupa z buraków to wyjątkowy i zaskakująco smaczny sposób na czerpanie korzyści odżywczych z buraków. Polecamy zjeść zupę z buraków na obiad lub kolację, dzięki czemu dostarczy się organizmowi wielu drogocennych składników.

Prezentujemy Wam przepis, który sprawia, że idealna kremowa zupa z buraków jest słodka i odżywcza. Nasiona konopne dostarczą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedz, mangan, potas, natomiast mleko kokosowe niezbędnych i przede wszystkim zdrowych tłuszczów. Piękny, czerwony kolor buraków sprawi zaś, że zupa zdecydowanie rozjaśni zimowe dni.

Korzyści z jedzenia zupy buraczanej

Buraki są korzystne dla naszego zdrowia z kilku powodów – zawierają witaminę c, błonnik i potas, które wspomagają układ odpornościowy i funkcjonowanie mięśni. Betanina (odpowiedzialna za kolor) pomaga w detoksykacji, dzięki czemu zupa doskonale sprawdza się podczas oczyszczania organizmu. Betaina w burakach pomaga także zwalczać stany zapalne.

Ocet jabłkowy pomaga detoksykować i alkalizować nasze układy. Kwas octowy, aktywny składnik octu i enzymy oraz dobre bakterie również wspomagają trawienie.

Nasiona konopne przyjmują niewielkie rozmiary, za to zawierają wiele witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Włókniste i wypełnione białkiem nasiona konopne pomagają oczyścić okrężnicę oraz dostarczają organizmowi ponad 20 aminokwasów.

Kremowa zupa wegańska z buraków

Za pikantną kremową konsystencję zupy z buraków odpowiada także mleko kokosowe. Na szczęście dla nas cały ten smak ma kilka efektów poprawiających samopoczucie. Orzechy kokosowe i olej kokosowy – olej, mleko, woda, mąka i inne – produkty są szalenie popularne nie bez powodu. Mleko kokosowe niesie ze sobą zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą, ale w rzeczywistości pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Mleko to zawiera również kwas laurynowy, który organizm łatwo wchłania i wykorzystuje do wytwarzania energii. Trójglicerydy o średnim łańcuchu (MCT) w mleku kokosowym pomagają budować mięśnie i spalać tłuszcz. Dzięki dodatkowym korzyściom, takim jak niższe ciśnienie krwi, poprawa trawienia i ulga w zaparciach, mleko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla standardowego mleka, które może powodować zespół jelita drażliwego i trądzik.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy z buraków

  • 2 średnie buraki
  • 1 mała szalotka, obrana i poćwiartowana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • 2 łyżki nasion konopnych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól morska, do smaku
  • ¼ pietruszki
  • ¼- 1/2 szklanki mleka kokosowego

Zupę można udekorować: ½ dojrzałego awokado, obrane, warzone i pokrojone w kliny

Przygotowanie zupy z buraków

  1. Obierz buraki i pokrój w ćwiartki.
  2. Umieść buraki w naczyniu, razem z szalotką i czosnkiem, nalej wody tyle, aby w całości przykrywała warzywa.
  3. Przykryj garnek, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zmiękną warzywa.
  4. Zmiksuj warzywa za pomocą blendera. Dodaj ocet, nasiona konopne i pietruszkę.
  5. Dodaj mleko kokosowe po to, aby uzyskać gładką kremową konsystencję. Zupę dopraw solą morską.
  6. Zupę krem z buraczków podawaj wraz z kawałkami awokado.

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Polub nas na Facebooku!