Zupa z buraków to wyjątkowy i zaskakująco smaczny sposób na czerpanie korzyści odżywczych z buraków. Polecamy zjeść zupę z buraków na obiad lub kolację, dzięki czemu dostarczy się organizmowi wielu drogocennych składników.
Prezentujemy Wam przepis, który sprawia, że idealna kremowa zupa z buraków jest słodka i odżywcza. Nasiona konopne dostarczą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedz, mangan, potas, natomiast mleko kokosowe niezbędnych i przede wszystkim zdrowych tłuszczów. Piękny, czerwony kolor buraków sprawi zaś, że zupa zdecydowanie rozjaśni zimowe dni.
Korzyści z jedzenia zupy buraczanej
Buraki są korzystne dla naszego zdrowia z kilku powodów – zawierają witaminę c, błonnik i potas, które wspomagają układ odpornościowy i funkcjonowanie mięśni. Betanina (odpowiedzialna za kolor) pomaga w detoksykacji, dzięki czemu zupa doskonale sprawdza się podczas oczyszczania organizmu. Betaina w burakach pomaga także zwalczać stany zapalne.
Ocet jabłkowy pomaga detoksykować i alkalizować nasze układy. Kwas octowy, aktywny składnik octu i enzymy oraz dobre bakterie również wspomagają trawienie.
Nasiona konopne przyjmują niewielkie rozmiary, za to zawierają wiele witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Włókniste i wypełnione białkiem nasiona konopne pomagają oczyścić okrężnicę oraz dostarczają organizmowi ponad 20 aminokwasów.
Kremowa zupa wegańska z buraków
Za pikantną kremową konsystencję zupy z buraków odpowiada także mleko kokosowe. Na szczęście dla nas cały ten smak ma kilka efektów poprawiających samopoczucie. Orzechy kokosowe i olej kokosowy – olej, mleko, woda, mąka i inne – produkty są szalenie popularne nie bez powodu. Mleko kokosowe niesie ze sobą zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą, ale w rzeczywistości pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Mleko to zawiera również kwas laurynowy, który organizm łatwo wchłania i wykorzystuje do wytwarzania energii. Trójglicerydy o średnim łańcuchu (MCT) w mleku kokosowym pomagają budować mięśnie i spalać tłuszcz. Dzięki dodatkowym korzyściom, takim jak niższe ciśnienie krwi, poprawa trawienia i ulga w zaparciach, mleko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla standardowego mleka, które może powodować zespół jelita drażliwego i trądzik.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy z buraków
- 2 średnie buraki
- 1 mała szalotka, obrana i poćwiartowana
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 2 łyżki nasion konopnych
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól morska, do smaku
- ¼ pietruszki
- ¼- 1/2 szklanki mleka kokosowego
Zupę można udekorować: ½ dojrzałego awokado, obrane, warzone i pokrojone w kliny
Przygotowanie zupy z buraków
- Obierz buraki i pokrój w ćwiartki.
- Umieść buraki w naczyniu, razem z szalotką i czosnkiem, nalej wody tyle, aby w całości przykrywała warzywa.
- Przykryj garnek, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zmiękną warzywa.
- Zmiksuj warzywa za pomocą blendera. Dodaj ocet, nasiona konopne i pietruszkę.
- Dodaj mleko kokosowe po to, aby uzyskać gładką kremową konsystencję. Zupę dopraw solą morską.
- Zupę krem z buraczków podawaj wraz z kawałkami awokado.