Kanapki, zapiekanki, grzanki i tosty – każda z tych chlebowych przekąsek ma swoich entuzjastów. I nic w tym dziwnego: są szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym doskonałe w smaku. Podpowiadamy, jak wynieść je na jeszcze wyższy poziom kulinarnej doskonałości dzięki dwóm urządzeniom małego AGD: opiekaczowi do kanapek i krajalnicy do chleba.
Z tekstu dowiesz się:
- jak przygotować efektowne i smaczne kanapki,
- z czym podać najdoskonalsze grzanki,
- dlaczego tosty to świetny sposób na szybki ciepły posiłek.
Przekąski z chleba można zrobić niemal z niczego. To doskonały sposób na konkretny posiłek, kiedy Twoja lodówka świeci pustkami albo kiedy po prostu chcesz ekspresowo zużyć produkty z krótkim terminem ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzać chlebowe przysmaki, aby były jeszcze smaczniejsze!
Krajalnica do chleba – sposób na idealne kanapki
Najprostszą i najbardziej rozpowszechnioną formą przekąsek z chleba są tradycyjne kanapki. Choć zwykle chleb czy bagietkę kroimy ręcznie nożem, warto zaopatrzyć się w specjalną krajalnicę, która nie tylko pozwoli pokroić pieczywo na równe kromki, ale też zrobi to bardzo szybko. Krajalnica przyda Ci się, zwłaszcza gdy przy stole czeka spore grono zgłodniałych domowników lub przyjaciół.
Jednakowo pokrojone kawałki chleba będą prezentować się jeszcze lepiej, jeśli przykryjesz je równo podzielonym serem, wędliną czy warzywami. W tym celu również śmiało możesz użyć krajalnicy.
Krajalnica – jak wykorzystać ją do przygotowania grzanek?
W chlebaku znalazłeś tylko kilka zeschniętych kromek, a jest już za późno, żeby wybrać się do piekarni? A może tego poranka ukroiłeś na krajalnicy zbyt dużo chleba na śniadaniowe kanapki? Nie pozwól im się zmarnować! W misce roztrzep jajka z mlekiem, zanurz w tej mieszaninie kromki chleba i przysmaż na maśle. W ten sposób przygotujesz znakomite grzanki francuskie, które możesz podać na słodko – np. z syropem klonowym i odrobiną cynamonu. Jeśli natomiast jesteś wielbicielem bardziej wytrawnych smaków, możesz zrobić inną sztandarową dla kuchni francuskiej grzankę – croque monsieur. Dwie kromki chleba przełóż serem i szynką, a następnie zanurz w tej samej jajeczno-mlecznej mieszance i usmaż na maśle. Prawda, że proste? A jakie smaczne!
Kanapki z opiekacza – doskonały sposób na szybki posiłek
Jeśli zdarza Ci się wracać do domu późnym wieczorem albo po prostu jesteś strasznym śpiochem, który rano zawsze jest w niedoczasie, dobrym pomysłem na szybki i ciepły posiłek będą kanapki z opiekacza, np. opiekacza Zelmer. Do ich przygotowania możesz użyć tradycyjnego chleba lub sięgnąć po specjalny chleb tostowy. Czym przełożyć takie kanapki na ciepło? Czym tylko Ci się zamarzy! Jeśli jesteś tradycjonalistą, z pewnością sięgniesz po najbardziej klasyczny zestaw, czyli szynkę i ser, a jeśli wielbicielem słodkości – z pewnością spodoba Ci się zestawienie masła orzechowego z bananem lub dżemem albo po prostu posmarowanie kromek chleba kremem czekoladowym.
Co przydaje się w kuchni bardziej: opiekacz do kanapek czy krajalnica do chleba? Naszym zdaniem i jedno, i drugie! Opiekacz do tostów doskonale sprawdzi się przy ekspresowym przygotowaniu ciepłych śniadań i kolacji, a krajalnica równo pokroi pieczywo i dodatki zarówno do ciepłych, jak i zimnych przekąsek. Poznaj także inne sprzęty AGD marki Zelmer, które ułatwią Ci przygotowywanie codziennych posiłków.