Kasza jaglana jest jedną z najszybciej odkrytych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Niestety nie jest tak doceniana, jak inne kasze np. gryczana. Na szczęście powoli wraca do łask, ponieważ stajemy się świadomi tego, jak wiele posiada drogocennych właściwości. Kaszę jaglaną można podawać zarówno w wersji na słodko np. z mlekiem i rodzynkami, jak również z daniami słonymi np. mięsem.
Kasza jaglana – składniki mineralne oraz wartości odżywcze
Kasza jaglana podobnie jak kasza gryczana posiada wiele wartości odżywczych. Nie zawiera dużej ilości skrobi, za to jest bardzo bogata w łatwo przyswajalne białko oraz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz witaminy E. W składzie kaszy jaglanej znajduje się także cenne żelazo i miedź, która poniekąd odpowiada za pracę mózgu, a tym samym za zdolność myślenia i zapamiętywania.
Kto może spożywać kaszę jaglaną?
Osoby dbające o linię bądź stosujące dietę bezglutenową mogą stosować kaszę jaglaną, ponieważ jest lekkostrawna oraz bezglutenowa, a zatem nie uczula. Kaszę mogą także spożywać osoby cierpiące na celiakię oraz niedokrwistość. Ponadto, wykazuje ona właściwości antywirusowe, dzięki czemu staje się domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana może stanowić także wspaniałą propozycję deseru np. można ją podać z owocami na podwieczorek albo z mlekiem na śniadanie.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Spotyka się opinie, że kasza jaglana po ugotowaniu jest niesmaczna oraz daje poczucie odrobiny goryczy. Co więcej, wielu osobom nie odpowiada również konsystencja. Jest na to sposób! Po prostu trzeba odpowiednio ugotować kaszę, dzięki czemu będzie idealnie pasować do wszelkich dań: śniadań, zup, deserów, obiadów, mięsnych potraw.
Jest kilka sposobów gotowania kaszy jaglanej, lecz przedstawimy ten najpopularniejszy i już sprawdzony.
Gotowanie kaszy jaglanej wygląda zatem następująco:
Potrzebujesz:
- kaszy jaglanej;
- sitka z bardzo drobnymi oczkami;
- garnka z pokrywką;
- szczypty soli;
- niewielkiej ilości oleju.
Proporcje wody do kaszy to 2:1, a zatem jeśli chcesz przygotować 1 szklankę kaszy jaglanej, wówczas potrzebujesz ok. 2 szklanek wody. Może być jej odrobina więcej.
Gotowanie kaszy jaglanej
- W garnku należy zagotować wodę wraz ze szczyptą soli dla smaku oraz odrobiną oleju, dzięki któremu kasza nie będzie się sklejać. Należy pamiętać o zachowaniu proporcji, a zatem zachować odpowiednią ilość wody oraz kaszy. Kaszy jeszcze nie wrzucamy do wody.
- W drugim garnku zagotuj wodę, która później posłuży jedynie do przepłukania ziarenek kaszy jaglanej.
- Następnie kaszę jaglaną należy umieścić w sitku oraz dokładnie opłukać pod zimną i bieżącą wodą. Zabieg ten pozwoli zniwelować gorycz, dzięki czemu kasza będzie smaczniejsza.
- Po przepłukaniu kaszy jaglanej, ziarenka trzeba stopniowo zalewać wrzącą wodą z drugiego garnka.
- Kolejnym etapem jest przesypanie kaszy jaglanej z sitka do gotującej się wody. Delikatnie należy wymieszać, po czym nakryć garnek pokrywką. Dzięki temu kasza lekko spęcznieje. Gotowanie kaszy jaglanej powinno odbywać się na małym ogniu, aż do momentu wsiąknięcia całej wody w ziarenka. Zajmuje to około 15 minut, maks. 20 min. Jeśli chcesz uniknąć papki z kaszy jaglanej, lepiej unikaj ciągłego mieszania ziarenek podczas gotowania.
- Ostatnim etapem jest pozostawienie kaszy jaglanej pod przykryciem na około 10 minut. Dzięki temu kasza dojdzie, będzie lepka oraz uzyska wymarzoną konsystencję.