W daniach, jakie serwowano w sanatorium doktora Birchera-Bennera, nie można było odnaleźć ani grama mięsa oraz wyrobów na bazie mąki, cukru i soli. Najlepsza dieta dla człowieka wyklucza mięso, a wprowadza jedynie rośliny.
Z pewnością zastanawiacie się kim był, a może kim jest człowiek Maximilian Bircher-Benner. Tak więc, jeśli jesteście ciekawi, jaką zaproponował dietę, co takiego nowego wprowadził, i jak ogromne znaczenie ma żywienie na nasze zdrowie i samopoczucie, to oczywiście zapraszam do kontynuowania czytania :).
Zacznę może od krótkiej notki biograficznej…
Max Benner żył na przełomie XIX i XX wieku (zmarł w 1939r.). Lekarz-dietetyk zostawił po sobie sanatorium, które istnieje do dnia dzisiejszego w Zurichu (Zurich Development Center).
Każdy, kto za życia Maxa, przebywał w uzdrowisku, chodził spać około 21 godziny, bardzo zdrowo odżywiał się, uprawiał sport, a także często obcował z przyrodą, która miała gwarantować poczucie harmonii. W daniach, jakie serwowano w sanatorium, nie można było odnaleźć ani grama mięsa oraz wyrobów na bazie mąki, cukru i soli. Najlepsza dieta dla człowieka wyklucza mięso, a wprowadza jedynie rośliny.
Człowiek niezwykle wykształcony. Ukończył studia medyczne. Jego pasją było leczenie naturalne, wodolecznictwo oraz stosowna dietetyka.
Maximilian Bircher-Benner postawił teorię, że:
człowiek, które nieprawidłowo odżywia się, ma skłonności do wielu chorób, dlatego też na nasze samopoczucie oraz utrzymanie w dobrej formie zdrowia wpływa tylko to, co spożywamy. Max Bircher-Benner często wspominał także o tym, w jaki sposób powinno spożywać się pokarmy. Wolne i dokładne przeżuwanie pokarmów gwarantuje lepsze trawienie.
Jak rozpocząć dietę Birchera-Bennera ?
Słyszeliście może o czymś takim, jak zakwaszenie organizmu? A więc jest to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie, czego skutkiem są liczne problemy m.in. z trawieniem.
W diecie Birchera-Bennera przez pierwszy dzień bądź dwa powinniśmy spożywać tylko i wyłącznie soki owocowe, które spowodują oczyszczenie naszego organizmu. Następnie bardzo stopniowo wprowadzamy do naszej diety kolejne nawyki żywieniowe:
- powoli ograniczamy mąkę, sypany cukier, kasze, ziemniaki
- do diety wprowadzamy etapami surowe pokarmy, a dokładnie surowe warzywa, a to dlatego, że posiadają one więcej minerałów i witamin, niż pokarmy gotowane bądź smażone
- wcześniej wspomniałam także o wyeliminowaniu soli. Tak więc dieta Birchera-Bennera mówi, że powinniśmy nie tylko ograniczyć sól, ale również ostre przyprawy, wszelkie możliwe używki: papierosy, alkohol, i inne substancje
- eliminujemy z jedzenia tłuszcze, zostawiamy tylko nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w tłuszczach roślinnych
- oczywiście nie spożywamy mięsa, a białko przyjmujemy jedynie w odtłuszczonym mleku i chudym twarogu
- ogromną rolę odgrywają warzywa, owoce, orzechy.
W diecie Birchera-Bennera musisz pamiętać także o tym, aby:
- spożywać müsli, najlepiej każdego dnia
- każdy posiłek najlepiej rozpocząć od spożycia surowego pokarmu (surowego warzywa)
- jeśli przygotowujemy potrawy, to najlepiej na parze i w jak najmniejszym okresie czasu