Wędliny to tak popularny produkt, że są one dostępne praktycznie w każdym sklepie – na wagę lub hermetycznie pakowane. Producenci wędlin oferują szeroki wybór szynek drobiowych, wieprzowych czy wołowych, przez co konsument ma problem, aby wybrać jeden konkretny rodzaj. Wędliny różnią się jednak nie tylko ceną, ale również składem oraz wyglądem. Zastanawiasz się, jak wybierać wyłącznie te najlepsze? Podpowiadamy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze wędliny?
Duża dostępność wędlin różnych producentów to wiele korzyści dla samych konsumentów. Dzięki szerokiemu asortymentowi mogą oni wybrać te, które są dla nich najsmaczniejsze. Zanim jednak pozna się smak, trzeba kierować się innymi kryteriami. Warto uwzględnić ich:
- wygląd,
- skład,
- cenę.
Czy wygląd wędliny ma duże znaczenie przy jej wyborze?
Wybierając wędlinę, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jej wygląd. Firmy zajmujące się przetwórstwem mięsnym, jak Tołłoczko, podkreślają, że produkty wysokiej jakości nie powinny mieć jednolitego koloru. W przekroju można wówczas zaobserwować niewielkie skupiska tłuszczu. Występujące na wędlinie plamy w ciemniejszym oraz jaśniejszym kolorze również są naturalnym zjawiskiem i mogą świadczyć o wysokiej jakości produktu.
Sam zapach także może wskazywać na jakość. Zazwyczaj nie ma możliwości jego sprawdzenia w sklepie. Jeżeli jednak w dom po otwarciu wędlina jest wyraźnie nieświeża, wówczas należy zwrócić ją do sklepu lub się jej pozbyć.
Skład wędliny – to naprawdę ważne
Kupując wędliny w sklepie, koniecznie należy zwrócić uwagę na ich skład. W pierwszej kolejności warto sprawdzić zawartość mięsa – im więcej, tym lepiej. Przyjmuje się, że szynki, które mają przynajmniej 70-80% zawartości mięsa, są produktami wysokiej jakości. Sprawdzając skład wędliny, należy mieć również na uwadze to, czy zawierają fosforany lub aromaty dymu – jeśli tak, należy unikać ich kupowania.
Cena wędliny – jaki ma wpływ na jej jakość?
Zastanawiając się nad wyborem wędliny w sklepie, warto zwrócić uwagę na jej cenę. Tę podaje się zwykle za kilogram produktu. Może one przybliżyć jakość danego wyrobu. Bardzo często zdarza się, że najtańsze szynki to produkt drugiej kategorii – smaczny, ale z wyjątkowo złym składem. Mięso zastępuje się w tym przypadku elementami, które nie mają z nim nic wspólnego. Takie produkty nie są korzystne dla zdrowia – warto o tym pamiętać. Nie oznacza to jednak, że trzeba decydować się wyłącznie na najdroższe wędliny ze sklepowej półki. Warto kierować się przede wszystkim własnym rozsądkiem.