Techniki gotowania

Co jeść na trasie?

Co jeść na trasie
Co jeść na trasie

Jazda na rowerze to nie tylko wiatr we włosach i skuteczny sposób na odstresowanie i poprawę nastroju. Przejażdżki pozytywnie wpływają na mięśnie i serce, a także ćwiczą wszystkie cztery kończyny. Wzmacniane są łydki, pośladki, uda, biodra i poprawia się ogólny wygląd sylwetki.

To jeden z rodzajów aktywności polecany dla osób praktycznie w każdym wieku. Stawy nie są poddawane obciążaniu jak podczas biegania i sama czynność może trwać znacznie dłużej. Nie bez powodu uważana jest za jedną z przyjemniejszych form ćwiczeń. Jednak co warto jeść na trasie, aby czerpać jak najwięcej z podróży na dwóch kółkach? Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z rowerami kliknij tutaj.

Najlepsze produkty spożywcze na wycieczki rowerowe

Przed wyruszeniem w trasę kuszące może być najedzenie się do syta. Takie zachowanie nie jest wskazane, a większość rowerzystów spożywa lekkie śniadania i następnie uzupełnia kalorie przekąskami. Z bardzo obfitym posiłkiem warto zaczekać do wieczora. Najbardziej kuszącą opcją jest korzystanie z przydrożnych stacji benzynowych, barów lub fast foodów. Jednak warto skorzystać z alternatywy i przygotować jedzenie jeszcze przed wyruszeniem w trasę, zwłaszcza kiedy jest to wycieczka jednodniowa. Można też uzupełniać zapasy pomiędzy punktami w lokalnych sklepach spożywczych. Wszystko zależy od czasu, jaki planujemy spędzić na wycieczce rowerowej. Pozwoli to uniknąć rewolucji żołądkowych, zwłaszcza kiedy jesteśmy daleko od domu lub na wycieczce w innym kraju. Priorytetem jest uzupełnianie kalorii i płynów niezależnie, gdzie się w danej chwili zatrzymamy.

Jazda na rowerze sprawia, że szybko zaczynamy czuć głód i pragnienie. Wybierając się w drogę, należy przede wszystkim pamiętać o jak największej ilości węglowodanów. Staną się one machiną napędzająca. Białka zadbają o regenerację mięśni. Zdrowe tłuszcze zapobiegną stanom zapalnym i pomogą przyswajać składniki odżywcze. Szczególnie polecane na wycieczki rowerowe są przekąski węglowodanowe. Zaleca się je spożywać co godzinę. Mogą to być np. pożywne batony energetyczne z płatkami owsianymi. Nie powinno też zabraknąć świeżych i suszonych owoców, orzechów i czekolady.

Banany to numer jeden wśród produktów spożywanych dla rowerzystów. Są doskonale zbilansowane. Uzupełniają elektrolity, które są tracone wraz z potem. To nie tylko źródło potasu, ale i węglowodanów. Zbyt mała ilość paliwa spowoduje opadnięcie z sił. Wycieczka zakończy się bolesnymi zakwasami i wyczerpaniem fizycznym organizmu. Więcej na temat diety w czasie kolarskiego treningu znaleźć można na stronie https://mtb-xc.pl/2018/11/16/dieta-jako-wsparcie-kolarskiego-treningu-zima/ .

Jak przechowywać jedzenie i picie podczas wycieczki rowerowej?

Pierwsze, co przychodzi na myśl to plecak. Jednak jego noszenie podczas jazdy nie dla każdego jest wygodne. Ciężar na plecach może być nieprzyjemny, zwłaszcza kiedy pokonujemy trasy pod górkę i organizm się poci. Z tego powodu korzystne może być zabieranie mniejszej ilości płynów i uzupełnianie ich po drodze. Przed wyruszeniem w drogę należy sprawdzić dostępność sklepów po drodze i ich godziny otwarcia. Jeżeli trasa jest oddalona, trzeba podjąć wysiłek, ponieważ konsekwencje nawet niewielkiego odwodnienia mogą być poważne. Nasz jednoślad można wyposażyć w wiele akcesoriów rowerowych, co ułatwi bezproblemowy dostęp do płynów i jedzenia. Ciekawym rozwiązaniem są specjalne sakwy, które mocuje się na bagażniku. Przeważnie są wodoszczelne i sprawdzają się w szczególności na wyprawy kilkudniowe. Sakwy rowerowe polecane są na krótsze wyprawy i dają możliwość zabrania ze sobą niezbędnych rzeczy.

Jak przygotować odpowiedni posiłek/picie?

Jeśli wycieczka rowerowa planowana jest na kilka dni, posiłki można zabrać ze sobą z domu. Dostępna obecnie szeroka gama garnków, małych kuchenek turystycznych i opakowań umożliwia praktycznie bezproblemowe przygotowanie dowolnej liczby posiłków. Rewolucją są produkty liofilizowane. Mało ważą i zajmują niewiele miejsca. Zapewniają odżywczy posiłek nawet podczas pokonywania najbardziej trudnej trasy. Na wycieczki rowerowe można zabrać ze sobą butelki wody. Najbardziej polecane dla rowerzystów są napoje bogate w elektrolity i wody dla sportowców. Dla regularnego nawadniania nie można zapomnieć o bidonie. Łatwo wrzucimy go do koszyka na rowerze damskim. Dostępne są też specjalne koszyki na bidony, które ułatwiają sięganie po płyn.

Powiązane posty
Techniki gotowania

Jak parzyć herbatę?

Herbata jest naparem uwielbianym niemalże na całym świecie, niezależnie od szerokości…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Szybko, smacznie i pożywnie, czyli jak przygotować zdrowy obiad?

Obiad to zazwyczaj najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. W teorii powinno się go spożyć…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Domowe piwo – od czego zacząć?

Piwo to jeden z ulubionych, wakacyjnych trunków Polaków. Pijemy je nie tylko podczas wakacyjnego…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.