Ciecierzyca to roślina strączkowa. Wykorzystywana jest do przyrządzania między innymi humusu oraz falafeli. Posiada dużo właściwości odżywczych. W tym artykule dowiecie się m.in. ile ciecierzyca ma kalorii? Jak przyrządzić pastę z cieciorki? Jakie są przepisy na dania z ciecierzycy?
Ciecierzyca – właściwości lecznicze.
- Tak jak wspomniano wyżej, ciecierzyca w sporych ilościach zawiera dużo cennych składników, które sprzyjają odchudzaniu oraz zapobiegają zaparciom.
- Obniża poziom cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy.
- Potas zawarty w cieciorce obniża ciśnienia krwi.
- Zawiera dużą ilość błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża wchłanianie węglowodanów.
- Błonnik zawarty w ciecierzycy powoduje uczucie sytości utrzymujące się przez długi czas, tym sposobem ciecierzyca pomaga w odchudzaniu.
- Ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu cukrzycy mogą bez obaw sięgać po ciecierzycę.
- Ciecierzyca posiada bardzo dużo witaminy B9, która zapobiega defektom wrodzonym. Dzienne zapotrzebowanie tej witaminy można znaleźć w 100 g ciecierzycy.
- Posiada śladowe ilości białka, które jest niezbędnym budulcem mięśni.
Pasta z cieciorki.
Składniki:
- Sól
- Pieprz
- 400 gram cieciorki w puszcze;
- 8 łyżek oleju;
- Pół papryczki chili;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
Sposób przygotowania:
- Usuń nasiona z papryki i drobno ją posiekaj.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Czosnek również posiekaj na małe kawałki.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, następnie dodaj cebulę i ją posól.
- Smaż często mieszając przez około 3-4 min, aż cebula zacznie być brązowa po brzegach.
- Na patelnie wrzuć paprykę oraz czosnek, cały czas mieszając przez około 1 min.
- Po wyznaczonym czasie zdejmij danie z ognia.
- Umytą i odsączoną ciecierzycę przełóż do miski, wlej 6 łyżek oleju i zblenduj na masę.
- Dodaj uprzednio podsmażoną paprykę z czosnkiem i cebulą.
- Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj kolejny raz. Smacznego! 🙂
Ciecierzyca – przepisy na dania.
- Humus;
- Pieczone bataty z ciecierzycą;
- Kotlet z ciecierzycy i kaszy;
- Falafel;
- Zupa z ciecierzycy;
- Curry z ciecierzycy;
- Karp ze szpinakiem i ciecierzycą;
Ciecierzyca – wartości odżywcze.
Wartości odżywcze ciecierzycy są podane na 100 gram (g).
- Wartość energetyczna (kalorie) – 378 kcal;
- Białko – 20,47 g;
- Tłuszcz – 6.04 g;
- Węglowodany – 27.42 g;
- W tym cukry proste: 5.10 g;
Minerały:
- Wapń (Ca) – 57 mg;
- Żelazo (Fe) – 4.31 mg;
- Magnez (Mg) – 79 mg;
- Fosfor (P) – 252 mg;
- Potas (K) – 718 mg;
- Sód (Na) – 24 mg;
- Cynk (Zn) – 2.76 mg;
Witaminy:
- Kwas askorbinowy (witamina c) – 4.0 mg;
- Tiamina – 0.477 mg;
- Ryboflawina – 0,212 mg;
- Niacyna – 1,541 mg;
- Witamina B6 – 0,535 mg;
- Witamina B12 – 0 μg;
- Witamina E – 0,82 mg;
- Witamina D – 0 μg;
Źródło: USDA Food Composition Databases