Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa. Wyglądem przypomina małą kapustę i nawet jej dorównuje, mimo małych rozmiarów. W tym artykule dajemy odpowiedzi na pytania: Jakie właściwości lecznicze ma brukselka? Jak przyrządzić sałatkę z brukselką? Jakie są przepisy na dania z brukselką? Jakie są właściwości odżywcze brukselki? Ile brukselka ma kalorii? I ostanie: Ile gotować brukselkę?
Brukselka – właściwości lecznicze.
To warzywo ma w sobie bardzo dużą ilość witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, dzięki czemu oferuje również sporo właściwości leczniczych. Poniżej kilka z nich:
- Brukselka zawiera sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz, który może uchronić nas przed rakiem piersi, płuc, prostaty oraz jelita cienkiego i grubego.
- Może pomóc wrócić do formy po walce z rakiem.
- Zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
- Warzywo jest w stanie poprawić pracę serca oraz pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a wszystko dlatego, że brukselka jest bogata w sód oraz wapń.
- Kwas foliowy, o którym wspomniano wyżej jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ niedobór tego związku chemicznego może doprowadzić do rozwoju wad wrodzonych u dziecka.
- Aby zwiększyć płodność, można wdrożyć do diety to warzywo. Brukselka zawiera dużą dawkę kwasu foliowego, który odpowiada za jakość spermy. Niedobór kwasu może przyczynić się do zmniejszenia ruchliwości plemników oraz ich ilości w nasieniu.
Sałatka z brukselką.
Składniki:
- 10 brukselek;
- Kilka liści sałaty;
- 2 łyżki oliwy;
- 3-4 jajka ugotowane na twardo;
- 1 puszka tuńczyka;
- sól
- pieprz
- 1 ogórek;
- 1 czerwona cebula;
Sposób przygotowania:
- Liście sałaty trzeba umyć, a następnie porwać na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka należy odsączyć i pokroić na kawałki.
- Cebulę trzeba pokroić w kostkę, a ogórka na plasterki.
- Jajka kroimy na 4 części.
- Wszystko wrzucamy do miski.
- Całość polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą. Smacznego 🙂
Brukselka – przepisy.
- Brukselka z orzechami i szałwią;
- Zapiekanka z brukselką;
- Koktajl z brukselki;
- Duszona brukselka w soku pomarańczowym;
- Zupa jarzynowa;
- Brukselka duszona w śmietanie;
- Sałatka z kurczakiem i brukselką;
- Brukselka z boczkiem;
- Zupa z brukselki;
Ile gotować brukselkę?
Brukselkę należy gotować około 5-7 minut.
Brukselka – wartości odżywcze.
Wartości odżywcze brukselki są podane na 100 gram (g).
- Wartość energetyczna (kalorie) – 43 kcal;
- Tłuszcz – 0.3 g;
- Cholesterol – 0 g;
- Potas – 389 mg;
- Białko – 3.38 g;
- Sód – 25 mg;
- Węglowodany – 8,95 g;
- W tym:
- Błonnik – 3.8 g;
- Cukry – 2.2 g;
- Witamina A – 755 IU;
- Witamina D – 0 IU;
- Wapń – 42 mg;
- Witamina B6 – 0.2 mg;
- Kwas askorbinowy – 85 mg;
- Witamina B12 – 0 µg;
- Żelazo – 1.4 mg;
- Magnez – 23 mg;
- Cynk – 42 mg;
- Fosfor – 69 mg;
Źródło wartości odżywczych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference