Zielony jęczmień lub inaczej młody jęczmień dopiero zyskuje popularność, zwłaszcza u osób odchudzających się. Jęczmień zawiera dużą dawkę witamin i minerałów, jest bogaty w egzogenne aminokwasy i błonnik pokarmowy. Sprawia to, że zielony jęczmień ma właściwości odchudzające. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
Młody jęczmień – właściwości lecznicze.
Zielony jęczmień ma bardzo dużo zdrowotnych właściwości oraz wspomaga leczenie wielu chorób. Jak już wcześniej wspomniano, młody jęczmień ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, dzięki czemu wspomaga leczenie trądziku i owrzodzeń. Obecność chlorofilu reguluje równowagę kwasowo-zasadową oraz osłabia rożnego rodzaju stany zapalne, bóle żołądka i bóle stawów. Jest stosowany również w leczeniu chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i bezsenności. Leczy próchnicę zębów i choroby dziąseł.
Młody jęczmień – skutki uboczne.
Zielony jęczmień sam w sobie nie jest toksyczny i nie powinien zaszkodzić naszemu organizmowi. Niestety osoby z wrażliwym żołądkiem powinny powstrzymać się od spożywania młodego jęczmienia, gdyż zawarta duża ilość błonnika spowoduje agresywne oczyszczenie. Zalecane jest stopniowe zażywanie jęczmienia i obserwacja własnego organizmu. Jeśli mamy wątpliwości co do spożywania jęczmienia, należy się skonsultować z lekarzem.
Sok z młodego jęczmienia.
Powody, dla których warto pić sok z młodego jęczmienia:
- Zielony jęczmień posiada wiele witamin z grupy B pełniących szereg ważnych funkcji. Witamina B3 zmniejsza uczucie zmęczenia, a witamina B6 wspomaga metabolizm białka i glikogenu. Witamina B1 wspiera prawidłowe funkcjonowanie pracy serca, układu nerwowego i przyczynia się do prawidłowego utrzymania metabolizmu energetycznego.
- Zielony jęczmień jest rośliną zielną posiadającą najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin na Ziemi. Chlorofil strukturą jest bardzo zbliżony do budowy ludzkiej hemoglobiny, dlatego produkty z zawartym takim chlorofilem są polecane w profilaktyce chorób serca.
- Występujący tylko w soku z młodego jęczmienia antyoksydant GIV, którego działanie jest bardzo zbliżone do witaminy A i beta-karotenu, jednakże jest on znacznie silniejszy, pomaga w pozbyciu się niechcianych przebarwień skóry.
- Sok ten posiada mnóstwo białka zawierającego potrzebne dla organizmu aminokwasy. W formie proszku jest polecany do dań wegańskich i wegetariańskich.
- Regularne spożywanie soku z młodego jęczmienia dostarczy nam dużo substancji odżywczych. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia wzmacniającego nasze kości oraz potasu zapewniającego odpowiedni poziom równowagi kwasowej.
- Roślina jęczmienna dostarcza organizmowi enzymu katalazy, który pobudza system immunologiczny do walki z nowotworem.
Zielony jęczmień – wartości odżywcze.
Wartości odżywcze zielonego jęczmienia są podane na 100 gram (g).
- Wartość energetyczna – 315 kcal;
- Błonnik – 5 g;
- Białko – 35 g;
- Witamina C – 457 mg;
- Witamina E – 7,4 mg;
- Witamina K – 776 μg;
- Tiamina – 0,4 mg;