Odżywianie się zgodnie z normami to gwarancja zdrowia. Dietetycy zalecają m.in. 5 posiłków dziennie, jak najwięcej warzyw i owoców, wyrzucenie chipsów, napojów gazowanych i słodyczy. W prawidłowym odżywianiu ważne jest stosowanie zdrowych tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, np.: oleje, kiełki, orzechy, niektóre ryby. Decydujący w zdrowym odżywianiu jest także sposób przygotowywania potraw.
Obróbka termiczna żywności
Gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, to termiczna obróbka żywności. Nie wszystkie sposoby przygotowania żywności zachowują składniki odżywcze. Podczas gotowania straty witamin i minerałów sięgają aż 40 procent. Najbardziej podatne na zniszczenia są witaminy rozpuszczalne w wodzie , to znaczy witaminy z grupy C i B – nawet 70% tych cennych witamin ulega utracie w trakcie tradycyjnego gotowania. Straty witamin występują nawet podczas krótkiego gotowania.
Często wybieranym sposobem obróbki termicznej żywności jest smażenie, które jest szybkim sposobem przygotowania potrawy. Smaży się mięso, warzywa, rybę, jajka. Lekarze ostrzegają przed zbyt częstym spożywaniem smażonych potraw. Podczas smażenia wytwarza się wiele szkodliwych związków, np.: akrylamidy, izomery trans. Szkodliwość smażenia można ograniczyć używając patelni beztłuszczowych. Zdrowszym sposobem przygotowania potraw jest duszenie, czyli gotowanie w małej ilości wody lub bulionu pod przykryciem. Proces obróbki termicznej trwa dłużej, ale potrawy są smaczniejsze niż gotowane. Dusić można w garnku, w piekarniku, w szybkowarze i woku.
Beztłuszczowe smażenie
Jeszcze kilka lat temu smażenie beztłuszczowe wydało się niemożliwe. Dzięki pojawieniu się patelni beztłuszczowych nastąpiła rewolucja w smażeniu potraw. Patelnia beztłuszczowa posiada specjalną powłokę „non-stick”. Powłoka ta może być teflonowa, ceramiczna, granitowa lub mineralna. Dania przygotowywane na tego typu patelni nie przypalają się w trakcie smażenia. Patelnia do smażenia bez tłuszczu jest łatwa w czyszczeniu, ponieważ nie trzeba zeskrobywać z niej resztek żywności. Na patelniach beztłuszczowych należy stosować silikonowe łopatki lub szpatułki. Nie wolno stosować narzędzi, które zarysowują powierzchnię.
Rodzaje patelni beztłuszczowych
Ograniczenie szkodliwych rodzajów tłuszczów jest korzystne dla zdrowia i sylwetki. Pomagają w tym patelnie beztłuszczowe. Wyróżnia się kilka rodzajów tego typu patelni, np.: ceramiczne, tytanowe, teflonowe. Największy wzrost sprzedaży odnotowują patelnie beztłuszczowe teflonowe, ze względu na przystępną cenę. Szczególnie polecane ze względu na swoją trwałość i odporność na zarysowania są patelnie tytanowe i granitowe, które nie wydzielają podczas smażenia szkodliwych substancji.
Warto zmniejszyć zawartość tłuszczu w swojej kuchni. Nie trzeba zupełnie rezygnować ze smażonych potraw, nawet w przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Zaopatrzenie się w dobrej jakości patelnię beztłuszczową pozwala cieszyć się racuchami, plackami, jajecznicą, czy ulubionym rodzajem kotleta bez obaw o zdrowie i sylwetkę.