Restauracje

Sushi w Polsce – czy warto je w ogóle próbować? 

Sushi w Polsce – czy warto je w ogóle próbować 
Sushi w Polsce – czy warto je w ogóle próbować 

Sushi to bez wątpienia danie kuchni japońskiej. Wyróżnia się ono na tle innych przede wszystkim formą oraz sposobem podania. Cechą niebywale opisującą ten przysmak jest fakt, iż można podawać go zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Okazuje się, że chcąc spróbować Sushi, wcale nie trzeba przemierzać sporego kawałka świata i wybierać się w podróż do Japonii. Danie to jest sławne już niemal na wszystkich kontynentach, a w każdym większym mieście możemy skosztować go w niezmiennej formie, zaczerpniętej z azjatyckich przepisów.

Czym jest Sushi?

Każdy z nas doskonale wie, jak prezentuje się to japońskie danie. Na pytanie, co wchodzi w jego skład, można spotkać się natomiast z odbiegającymi od prawdy odpowiedziami. Większość pytanych uważa, że sushi już z samej nazwy oznacza surową rybę. Nikt nie potrafi jednak precyzyjnie dowieść, skąd taka analogia.

Sama nazwa Sushi pochodzi jednak od ryżu. W języku japońskim termin ten oznacza dokładniej „zakwaszony ryż”, co ma na celu określić sposób jego przygotowywania. Gotując te białe granulki w polskich domach, raczej nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Są one według nas dobrą alternatywą dla ziemniaków czy też makaronu. Na Dalekim Wschodzie ryż jest natomiast priorytetem, od którego w pełni zależy struktura całego sushi. Podczas jego przygotowywania uwzględnia się więc dokładne obmywanie, przyprawianie i czas gotowania.

Oprócz ryżu, stosuje się także wzbogacające smak dodatki. Jednym z nich jest właśnie surowa ryba. Do tego wszystkiego dorzuca się jeszcze warzywa i wodorosty, którymi koniec końców zawijane są kawałki.

[obraz_1]

Czy uda nam się najeść sushi?

Wiele osób żyje w przekonaniu, że sushi jest jedynie formą degustacji. Takie przeświadczenie panuje głównie przez wzgląd na małe kawałki. Kto próbował chociażby najlepsze sushi w Warszawie ten wie, że z takiej restauracji trudno wyjść nienajedzonym.

Kawałki sushi owszem, są małe. Ma to jednak umożliwić całkowite ich zjedzenie za jednym kęsem. Tylko w ten sposób konsument będzie w stanie doświadczyć prawdziwej esencji tego przysmaku. Takich kawałków na talerzu jest jednak sporo. Wszystkie się od siebie różnią, przez co uwzględniając różnego rodzaju sosy, możemy w jednym daniu skosztować dziesiątek kombinacji.

Dodatki do Sushi – jakie wyróżniamy?

Na końcu poprzedniego akapitu napisaliśmy o sosach i dodatkach. Imbir, sos sojowy i wasabi to nieodłączne trzy elementy tego azjatyckiego dania. Każde z nich niesie ze sobą jakąś funkcję, co przedstawimy poniżej:

  • Sos sojowy – ma za zadanie poprawić smak ryby. Z tego względu, zaleca się maczać w nim nie cały kawałek sushi, a jedynie fragment.
  • Wasabi – nazywany inaczej chrzanem japońskim. Wykonany z niego sos jest doskonałym dodatkiem nadającym ostrości każdemu kawałkowi sushi.
  • Imbir – osoby niedoświadczone w jedzeniu sushi rzadko używają tego dodatku. Jego obecność ma na celu wyłącznie oczyszczenie kubków smakowych przed spożyciem kawałka innego rodzaju.

Jak widać, informacji o sushi jest wiele. O tym daniu można rozpisywać się na wiele stron, w szczególności biorąc pod uwagę opis wszystkich odmian.

Powiązane posty
Restauracje

Dobra restauracja w Warszawie - Milanovo

W Warszawie jest mnóstwo restauracji, których serwuje się różnorodne kuchnie od polskiej po…
Czytaj więcej
Restauracje

Agroturystyka - oferta kulinarna

Szybko minęły czasy, kiedy to gospodarstwo agroturystyczne kojarzyło się niemal wyłącznie z…
Czytaj więcej
Restauracje

Smaki kuchni włoskiej

Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.