Autor: Piotrek Piłka
Burak to jedno z popularniejszych warzyw plantowanych w Polsce. Buraki są bardzo wrażliwe na niedobór magnezu i boru, dlatego powinno się zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy. Buraków nie uprawia się w kolejnym roku po sobie.
Sok z buraka – przepis.
Składniki:
- kilka buraków;
- jabłka, sok z pomarańczy, marchewka (opcjonalnie);
Wskazówka: Najlepiej do stworzenia soku użyć młodych buraków, ponieważ posiadają najwięcej soku.
Buraki trzeba dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie pokrojone buraki wrzucić do sokowirówki. Do buraków można dodać obrane jabłka, marchewkę lub sok z pomarańczy. Potem wystarczy już tylko przemieszać. Sok z buraka z dodatkiem marchwi, jabłka czy pomarańczy jest już gotowy!
Syrop z buraka.
O zdrowotnych właściwościach buraka wiadomo nie od dzisiaj. To warzywo jest w stanie nam pomóc w wielu dolegliwościach. Syrop z buraka jest idealny wręcz na bóle gardła, ale też na inne dolegliwości, takie jak kaszel i przeziębienie. Miksturę tworzy się bardzo szybko, dlatego jeżeli mamy jakieś dolegliwości, polecamy ją stworzyć jak najszybciej. Po kilku godzinach syrop z buraka powinien być gotów do spożycia.
Przepis na syrop z buraka:
- 1 x burak;
- 4 łyżki cukru:
Pierwszym krokiem jest obranie buraka, następnie należy pokroić go w kostkę. Do wcześniej przygotowanego wyparzonego słoika wkładamy naszego pokrojonego buraka, a potem zasypujemy go 4 łyżkami cukru. Całość trzeba zakręcić i odstawić do zacienionego miejsca na kilka godzin.
Sok z buraka – właściwości lecznicze.
- Sok z buraka działa jak balsam na błony śluzowe żołądka – pomaga pozbyć się zgagi oraz łagodzi stany zapalne.
- Burak jest bogatym źródłem sodu.
- Sok z buraka wspomaga proces oczyszczania się nerek i wątroby.
- Burak zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcje układu trawiennego.
- Magnez zawarty w buraku wspomaga krążenie krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości.
- Buraki wzmacniają układ krwionośny.
Buraki – przepisy. Do czego jeszcze można wykorzystać buraka?
- Słodkie kuleczki z burakami.
- Sałatka z pieczonego buraka.
- Koktajl z buraka.
- Ciasto czekoladowe z buraka.
Gotowanie buraków.
Aby ugotować buraki należy je umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Najlepiej nie obierać skórki z buraków. Buraki wsadzamy do garnka z wodą, warzywa powinny być gotowane pod przykryciem. Buraki gotuje się około 50-65 minut, oczywiście wszystko zależy od rozmiarów. Aby sprawdzić, czy buraki są ugotowane należy przekłuć je widelcem. Gdy buraki są ugotowane, trzeba je wystudzić, a następnie obrać.
Wartość odżywcza buraków w 100 g.
Kalorie – 43 kcal;
Tłuszcz – 0.2 g;
Białko – 1.62 g;
Węglowodany – 11 g;
Błonnik – 2.9 g;
Cenna wskazówka na temat niedocenionego w Polsce warzywa.
Buraki najlepiej jeść surowe, ponieważ składniki mineralne zawarte w burakach bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie.