Zboża

Siemię Lniane – właściwości, wartości odżywcze, napar, zastosowanie, przepisy.

siemię lniane

Siemię lniane to małe nasionka lnu, które mają zdrowotne właściwości lecznicze dla naszego przewodu pokarmowego. Dodatkowo, poprawia samopoczucie w naturalny sposób. Czytając artykuł dowiecie się między innymi: Jakie są właściwości siemienia lnianego? Jakie są przepisy z siemienia lnianego? Jakie jest zastosowanie siemienia lnianego? Jak przyrządzić napar z siemienia lnianego? Jakie wartości odżywcze posiada siemię oraz na co można je stosować?

Siemię Lniane – właściwości lecznicze.

  1. Siemię lniane jest bogate między innymi w błonnik, dzięki temu usprawnia naszą pracę jelit, ułatwia oczyszczanie i sprawia, że wypróżnianie staje się regularne.
  2. Witaminy i minerały zawarte w siemieniu lnianym są w stanie pomóc utrzymać naturalną równowagę hormonalną u kobiet.
  3. Lignany mają działanie antyoksydacyjne i po przedostaniu się do układu pokarmowego posiadają zbliżone działanie do estrogenów.
  4. Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
  5. Rodzaj błonnika zawarty w nasionach lnu zapobiegają zaparciom, przy ich stosowaniu konieczne jest wypijanie sporej ilości wody, inaczej zaparcia się nasilą.
  6. Ma zbawienny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów.
  7. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko miażdżycy, zakrzepów oraz stanów zapalnych i wspierają pracę układu krążenia.

Siemię lniane – napar do picia.

Siemię lniane to idealny środek na odchudzanie. Według badań, stosowanie siemienia lnianego pomaga w hamowaniu rozwoju raka prostaty.

Aby zrobić napar wystarczy wsypać jedną łyżkę siemienia (10 gram), zalać wrzątkiem i nakryć, aby się parzyło. Po około 15-20 minutach mikstura jest gotowa do wypicia. Koniecznie musimy ją pić rano i wieczorem.

Na jakie dolegliwości można stosować siemię lniane?

Nasionka lnu można stosować na:

  • Biegunkę;
  • Infekcję dróg oddechowych;
  • Odchudzanie;
  • Podrażniony żołądek;
  • Zgagę;

Siemię lniane – zastosowanie.

Zastosowanie nasion jest wykorzystywane w wielu stanach chorobowych. Ponadto działają kojąco na błonę śluzową i wspomagają trawienie pokarmu. Poprawiają i wzmacniają wygląd paznokci, skóry oraz włosów.

Siemię lniane – przepisy.

Nie ma konkretnych przepisów na gotowanie, smażenie, pieczenie dań. Siemię lniane możemy dodać do słodkich lub słonych posiłków np:

  • Koktajli;
  • Zup;
  • Ryżu;
  • Sałatek;
  • Płatków;
  • Naleśników;
  • Jogurtu naturalnego lub owocowego;
  • Sosów;
  • Kanapek;
  • Wypieków;

Siemię lniane – wartości odżywcze.

Wartości odżywcze siemienia lnianego są podane na typową porcje czyli łyżkę stołową (10 gram).

  • Wartość energetyczna (kalorie) – 55 kcal;
  • Białko – 2.0 g;
  • Tłuszcz – 4.0 g;
  • Węglowodany – 3.0 g;
  • Cukry – 0 g;
  • Cholesterol – 0 mg;

Minerały:

  • Wapń (Ca) – 30 mg;
  • Żelazo (Fe) – 2.43 mg;
  • Sód (Na) – 3.0 mg;

Witaminy:

  • Witamina C (kwas askorbinowy) – 0 mg;
  • Witamina A – 0 IU;

Źródło: USDA Food Composition Databases

Powiązane posty
Zboża

Najzdrowsze kasze i ich właściwości

Kasza zagościła na dobre w polskich domach. Podawana jest do wielu sosów, sałatek a nawet…
Czytaj więcej
Zboża

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane przez długi czas było traktowane po macoszemu, jednak od niedawna znów zyskuje na…
Czytaj więcej
Zboża

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Mąka semolina znajduje coraz szersze zastosowanie w europejskiej kuchni. Jej dobroczynny wpływ na…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.