Ryby i owoce morza zazwyczaj kojarzą się pięknymi chwilami: nadmorskimi wakacjami, romantyczną kolacją, czy egzotyczną podróżą i jedzeniem w klimatycznych restauracjach w pięknych nadmorskich miejscowościach. Aby po raz kolejny poczuć smak doskonale przyrządzonych ryb i wyjątkowych dań z owoców morza, nie trzeba jechać tysięcy kilometrów. Dary morza i oceanu można kupić w większości supermarketów i sklepów internetowych wyspecjalizowanych w rybach.
Z tęsknoty za wakacjami
Osoby stęsknione za wakacyjną kuchnią Chorwacji, Włoch, Grecji, chętnie sięgają po „dania morskie” w supermarketach, Produkty są najczęściej zamrożone po wstępnej obróbce termicznej. Okazuje się po rozmrożeniu nie przypominają w smaku dań z nadmorskich knajp. Właśnie dlatego najlepiej szukać świeżych krewetek królewskich i innych smakowitych owoców morza i nie wybierać produktów mrożonych. Dobrym pomysłem jest kupno mieszkanki darów morza, dzięki której można bez problemu przyrządzić danie, którego smak zapamiętaliśmy z wakacyjnych wojaży i choć przez chwilę poczuć ponownie urlopową radość. Nie trzeba czekać na kolejny urlop, skoro cały asortyment owoców morza, jest dostępny od ręki w sklepach internetowych i to z dostawą do domu.
Lato na talerzu przez cały rok
Lato powoli dobiega końca, więc czas, aby zaprosić promienie słońca do swoich garnków. Wiele osób jest zaskoczonych fantastycznym smakiem owoców morza: krewetek królewskich, małży, muli, ośmiorniczek, ostryg i innych przysmaków, przyrządzanych w nadmorskich knajpkach i restauracjach. W domu obawiają się przyrządzać „dary morza”, nie bardzo wiedzą, jak je przygotować przed obróbką termiczną. Najtrudniejsze pytanie- jak dostać się do smakowitego mięsa. Ostrygi najlepiej otwierać za pomocą specjalnego noża do ostryg. Krewetki najczęściej można kupić przygotowane do obróbki. Jeżeli kupimy krewetki ze skorupką, to w pierwszej kolejności należy usunąć z nich przewód pokarmowy, znajdujący się na grzbiecie. W celu pozbycia się skorupki trzeba mocnego przytrzymać krewetkę i oderwać odnóża. Potem pozbywamy się muszli i ogona. W internecie nie brakuje sprawdzonych przepisów na owoce morza. Sprawdź także labraks.
Smaczne, morskie ryby
Dary morza to nie tylko krewetki i inne skorupiaki. Ryby, zwłaszcza halibut i okoń morski słyną z ciekawego smaku i wielu właściwości zdrowotnych. Mięso z halibuta i okonia morskiego jest niezwykle soczyste. Zaletą ryb jest to, że można je szybko przyrządzić, a także łączyć z innymi owocami morza. Ryby morskie można smażyć, dusić, piec, grillować, gotować na parze.
Aromatyczne owoce morza lub ryby mogą być znakomitym daniem obiadowym lub treściwą kolacją. Ryby oraz morskie skorupiaki i mięczaki zawierają kwasy omega 3, dlatego dietetycy polecają, aby przyrządzać co najmniej dwa razy w tygodniu. Wśród pięciu najzdrowszych ryb są: łosoś, makrela, śledź, sardynki i pstrąg. Wymienione ryby zawierają spore ilości kwasów omega 3. Ich regularne spożycie chroni człowieka przed chorobami sercowo-naczyniowymi i poprawia stan skóry.