Księga przepisówZupy

Przepisy na zupy, które rozgrzeją Cię jesienią!

zupa kuchnia jedzenie
zupa kuchnia jedzenie

Nawet piękna, złota jesień potrafi nieść ze sobą chłód, dlatego warto na te dni przygotować specjalne potrawy rozgrzewające. A oczywiste jest, żadne danie nie da tyle ciepła, co odpowiednia zupa. Do tego większość przepisów nie pochłania wiele czasu, dzięki czemu po szybkim przyrządzeniu i zjedzeniu można zawinąć się w koc i poczytać książkę lub obejrzeć ulubiony serial.

Typowa zupa jesienna

Chyba każdy kojarzy dynię z okresem jesieni i chłodnych dni. Nic więc dziwnego, że warzywo to jest składnikiem najlepszej zupy rozgrzewającej na ten czas. Inspiracje i przepisy na zupe dyniową są dostępne na stronach, takich jak najlepszewkuchni.pl. Przykładem może być zupa krem z dyni z gruszką, której przygotowanie nie zabiera więcej czasu niż godzinę. Do przygotowania potrzebne są:

  • kilogram pokrojonej w kostkę dyni
  • 4 gruszki
  • 2 marchwie
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła klarownego
  • pietruszka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka soli, pieprzu i cynamonu.

Dynię i pokrojoną w kostkę marchewkę należy podsmażyć na maśle. Dodać do pokrojonych w kostkę pietruszki i gruszek, gotować do miękkości. Na końcu przyprawić, zblendować i dodać śmietanę.

Nietradycyjna zupa pomidorowa

Słysząc słowo „pomidorowa” w głowie pojawia się od razu wizja zupy z makaronem, ryżem czy grzankami. Nieco innym, niecodziennym, ale bardzo rozgrzewającym daniem będzie zupa pomidorowa z małży. Łatwa w przygotowaniu doskonałym smaku i wybornym aromacie. Czego chcieć więcej podczas jesiennych dni?

Składniki zupy to:

  • 1 kg małży
  • pół kilograma pomidorów, najlepiej dojrzałych,
  • 2 płaty anchois z zalewy solnej
  • 3 ząbki czosnku
  •  1 marchewka
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wina
  •  pół litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu

Na maśle należy podsmażyć cebulę, czosnek, startą na grubych oczkach marchewkę oraz pomidory. Dusić przez 5 minut, dolać wino i dusić kolejne 5 minut. Przełożyć do garnka, dodać bulion, anchois i małże. Gotować około 15 minut, doprawić.

To tylko dwie propozycje. Po więcej inspiracji można udać się na najlepszewkuchni.pl.

 

Powiązane posty
Księga przepisów

Cukinia na każdy posiłek – jak wykorzystać cukinię w daniach od przystawki aż po deser

Cukinia to prawdziwy skarb w świecie kuchni. Jej wszechstronność pozwala wykorzystać ją na…
Czytaj więcej
Księga przepisów

Zdrowo i słodko na śniadanie czy szybko i zdrowo w pracy - to możliwe!

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – każdy z nas słyszał to stwierdzenie wiele…
Czytaj więcej
Księga przepisów

Czy warto jeść musli?

W zabieganych czasach bardzo często nie zastanawiamy się zbyt długo nad śniadaniem. Sięgamy po…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.