Warzywa

Pomidory San Marzano – pyszna baza do wielu dań obiadowych

Pomidory San Marzano - pyszna baza do wielu dań obiadowych
Pomidory San Marzano - pyszna baza do wielu dań obiadowych

Pomidory cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród miłośników gotowania, ale również dobrego jedzenia. Faktem jest jednak, że do pysznych i słodkich pomidorów mamy dostęp jedynie przez kilka miesięcy w roku. Na szczęście nie oznacza to, że poza sezonem całkowicie musimy rezygnować z ich smaku i aromatu. Wręcz przeciwnie – wystarczy tylko zakupić pyszne pomidory San Marzano, które stanowią idealną bazę do wielu dań obiadowych.

Włochy zamknięte w słoiku

Powszechnie wiadomo, że najsmaczniejsze pomidory pochodzą z Włoch – to właśnie w kraju pizzy i spaghetti panują optymalne warunki do ich uprawy. Pomidory San Marzano uprawiane są w rejonie Kampanii. Jest to miejsce, w którym nie brakuje słońca, zatem pomidory mają bardzo intensywną, czerwoną barwę, niesamowity aromat i oczywiście wspaniały smak. Pomidory San Marzano spełniają surowe normy, dzięki czemu są one nie tylko pyszne, ale również zdrowe. W Polsce również możemy się nimi cieszyć, i to o każdej porze roku. Warto zakupić słoik pomidorów San Marzano i wprowadzić cudowny klimat Italii do swojego domu.

Pomidory do obiadu i kolacji

W sezonie najchętniej spożywamy pomidory surowe, podczas gdy poza sezonem sięgamy do różnorodnych przetworów, na bazie których możemy przygotować wiele dań obiadowych czy kolacji. Pomidorów San Marzano możemy użyć na przykład do przyrządzenia spaghetti, pizzy czy po prostu, ryżu lub makaronu z pomidorami. Możemy również dodać je do zupy, aby uzyskać przepyszny krem pomidorowy. Na bazie pomidorów San Marzano skomponujemy smaczne sosy, w których możemy podawać różnego typu dania mięsne, a nawet rybne. Pomysłów na wykorzystanie pomidorów San Marzano nie brakuje, szczególnie osobom, które zafascynowane są gotowaniem i kuchnią włoską. Pamiętajmy, aby użyć ich zawsze, gdy chcemy nadać potrawom niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.

Pomidory San Marzano

Pomidory San Marzano zamiast koncentratu

Niegdyś do dań, które miały zyskać smak pomidorów, dodawano koncentrat lub przecier. Dziś jednak dysponujemy innego rodzaju produktami, dzięki którym nie musimy już korzystać z półśrodków. Są nimi na przykład pomidory San Marzano, których smak jest nie do podrobienia. Dzięki nim możemy uniknąć dodawania do naszych dań sztucznych składników, które zawierają liczne konserwanty czy sól w dużych ilościach, natomiast nie dostarczają nam składników odżywczych. Pamiętajmy, że nasze dania nie muszą smakować sztucznie, nawet jeśli nie posiadamy dużego doświadczenia w kuchni. O wiele lepiej zaufać Włochom i wybrać ich słynne pomidory San Marzano.

Powiązane posty
Warzywa

Salsefia – smaczne warzywo. Jak uprawiać samemu? Przepisy

Salsefia z wyglądu przypomina długi, cienki pasternak, aczkolwiek korzeń nie zwęża się tak…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.