Składniki na polentę serową:
- 2 litry wody
- 300 g kaszki kukurydzianej
- 100 g masła lub 100 ml oliwy
- 50 -100 g startego parmezanu
- 1 łyżka soli
- pieprz
- łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka świeżego oregano
- 150 g serka koziego
- 120 g sera tartego
Przygotowanie:
- Wodę gotujemy wraz z solą w garnku.
- Szybko wsypujemy kaszkę, ciągle mieszając.
- Tak przez ok. 40 min gotujemy kaszkę, mieszając oraz pilnując, aby kasza się nie przypaliła.
- Gdy kasza będzie już dobra, dodajemy pozostałe przyprawy: natkę pietruszki, oregano oraz starty parmezan i masło bądź oliwę. Całość mieszamy.
- Następnie polentę wylewamy na płaski talerz, wyrównujemy powierzchnię oraz studzimy przez około 1 godzinę w chłodnym miejscu.
- Ostudzoną polentę kroimy na kwadraty, które będziemy przypiekać na grillu.
- Przygotowujemy ser, który nałożymy pod koniec pieczenia na złociste kwadraty polenty. W misce mieszamy ser kozi z tartym serem. Możemy dodać również natkę pietruszki. Pod koniec pieczenia plastry polenty smarujemy masą serową. Przepiekamy do momentu, aż się ona roztopi i zacznie rumienić.
- Na talerze nakładamy ciepłą polentę. Talerz możemy udekorować sałatą.
SMACZNEGO!