W czasie zakupów w marketach, na dziale owocowo-warzywnym, napotykamy na oryginalne kolorowe produkty, które niejednokrotnie zadziwiają nas swoim wyglądem, kształtem, wielkością lub kolorem. Zdarza się, że z ciekawości kupujemy jedną czy dwie rzeczy, nie do końca wiedząc jak je wykorzystać po powrocie domu. Warto zatem nieco lepiej poznać owoce egzotyczne, które cieszą się coraz większą popularnością i świadomie wkładać je do koszyka w czasie zakupów.
Jak wybierać i serwować najpopularniejsze owoce egzotyczne?
Banany, kiwi, pomarańcze i mandarynki zalicza się je do grona owoców egzotycznych, ale sięgamy po nie najczęściej. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku mniej popularnych owoców, które od pewnego czasu również są coraz częściej dostępne w większości sklepów, np. w kaufland.pl/asortyment/owoce-egzotyczne. Wśród nich są między innymi
- awokado – należy wybierać owoce jędrne, o jasnych, choć nie białych szypułkach. Awokado doskonale smakuje jako pasta do kanapek z dodatkiem soli i czosnku, lody, baza meksykańskiego sosu guacamole oraz dodatek do warzywnych i owocowych koktajli,
- ananas – w tym przypadku wybieramy owoce, które mają zielone liście, dość równy pióropusz i wyrazisty przyjemnie słodki zapach. Możemy go podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do sałatki z kurczakiem bądź z łososiem, element szaszłyków lub dań jednogarnkowych,
- kaki – dojrzały owoc powinien być gładki, błyszczący i bez widocznych plam i przebarwień, a liście na wierzchu – zielone i jędrne. Może być podawany na surowo – w sałatkach, jogurtach, musach lub po przetworzeniu, np. na dżem, lody lub suszony,
- figi – kupujmy jedynie owoce, które są miękkie, jędrne, skórka jest elastyczna i ciemnofioletowa. Doskonale smakują same na surowo lub z dodatkiem sera koziego i miodu, można je także podpiekać lub krótko smażyć i podawać w towarzystwie szynki parmeńskiej.
Korzystne właściwości owoców
Owoce egzotyczne, podobnie jak nasze rodzime, mają korzystny wpływ na nasz organizm. Oprócz tego, że doskonale smakują i dodają oryginalnego charakteru nawet prostym daniom czy przystawkom, to są źródłem wartościowych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich choćby potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, karotenoidy, witaminy A, C oraz całą gamę witamin z grupy B, a nawet kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Owoce, poza oczywistym cukrem i wodą zawierają także dość duże ilości błonnika, który reguluje procesy trawienne. Dzięki takim właściwościom, owoce nie tylko doskonale nawadniają organizm i są zdrową, słodką przekąska, ale też mają działanie pomagające utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, poprawiające wzrok i kondycję skóry, ułatwiające wchłanianie innych składników odżywczych oraz wpływają na układ nerwowy, przez co redukują poziom stresu.