Zboża

Najzdrowsze kasze i ich właściwości

Najzdrowsze kasze i ich właściwości
Najzdrowsze kasze i ich właściwości

Kasza zagościła na dobre w polskich domach. Podawana jest do wielu sosów, sałatek a nawet powstają pierogi z nadzieniem wykonanym na bazie kaszy.

Kasza zagościła na dobre w polskich domach. Podawana jest do wielu sosów, sałatek a nawet powstają pierogi z nadzieniem wykonanym na bazie kaszy. Skład jest również wartościowy dla człowieka jest to w głównej mierze cynk, magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Dużą zaletą kilku odmian kaszy jest także niski indeks glikemiczny, a niektóre rodzaje są nawet bezglutenowe.  Spożywanie kasz z różnymi dodatkami jest niezwykle sycące oraz zapewnia zdrowy posiłek.

Jakie kasze wprowadzić do diety

Kasza jaglana – to jedna z najzdrowszych i najbardziej popularnych odmian. Wytwarzana jest z nasion prosa, wykazuje działanie zasadotwórcze oraz jest bezglutenowa. Kasza jaglana wyróżnia się także wysoką zawartością witamin z grupy B, żelaza jak również i miedzi. Spożywając ten rodzaj kaszy możemy poprawić kondycję paznokci i skóry dzięki krzemionką.

W składzie znajduje się także witamina E oraz lecytyna wpływające pozytywnie na koncentracje. Kaszę jaglaną można także stosować w trakcie przeziębień, ponieważ wykazuje właściwości wysuszające i wychładzające. Tę odmianę kaszy można przyrządzać na słodko oraz ostro.

Warto jednak pamiętać, aby nie podawać kaszy jaglanej osobom na diecie i diabetykom, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny.

Kasza gryczana – można ją zakupić w trzech odmianach, prażoną, białą oraz paloną. Kasza prażona posiada wyrazisty smak za to biała jest łagodniejsza. Kasza gryczana jest bezglutenowa i posiada zasadowy odczyn. Dzięki temu jest w stanie regulować poziom kwasowości w organizmie. Bardzo ważny jest jednak skład, który zawiera dużo magnezu oraz witamin z grupy B – odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto także wspomnieć, iż kasza gryczana wzmacnia żyły oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Kasza pęczak – Jest to odmiana kaszy jęczmiennej, powstaje z całych ziaren jęczmienia pozbawionych łusek. Jest to także kasza najmniej przetworzona z tego względu zachowuje naturalny smak i bardzo cenne wartości odżywcze. Ta odmiana kaszy dostarcza do organizmu białko, magnez oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe pęczak jest źródłem niacyny, która poprawia wygląd skóry oraz włosów. Ten rodzaj kaszy powinny spożywać osoby mające problem z jelitami, ponieważ dzięki dużej ilości błonnika kasza poprawia perystaltykę jelit i usprawnia wypróżnienia.

Wprowadzenie kaszy do naszej diety to doskonałe rozwiązanie na poprawę kondycji organizmu oraz zadbanie o zdrową dietę. Warto jednak najpierw zapoznać się ze składem poszczególnych odmian. Nie każda kasza będzie odpowiednia dla naszego organizmu.

Powiązane posty
Zboża

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane przez długi czas było traktowane po macoszemu, jednak od niedawna znów zyskuje na…
Czytaj więcej
Zboża

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Mąka semolina znajduje coraz szersze zastosowanie w europejskiej kuchni. Jej dobroczynny wpływ na…
Czytaj więcej
Zboża

Siemię Lniane - właściwości, wartości odżywcze, napar, zastosowanie, przepisy.

Siemię lniane to małe nasionka lnu, które mają zdrowotne właściwości lecznicze dla naszego…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.