Jarmuż to warzywo posiadające właściwości lecznicze znane już w starożytności. W Polsce rozpowszechnione jest bardziej jako dekoracja niż wartościowe pożywienie. Jest to duży błąd, ponieważ jarmuż wspiera leczenie takich chorób, jak nowotwory i choroby serca.
Jarmuż – właściwości.
Jarmuż nie zawiera tłuszczu i jest warzywem niskokalorycznym bogatym w błonnik. Jedząc to warzywo wspomagamy metabolizm, obniżamy poziom cholesterolu oraz zmniejszamy ryzyko chorób krążenia. Jarmuż, tak jak brokuły i warzywa kapustne, ma silne działanie przeciwrakowe. Aby jarmuż mógł Cię w pełni chronić przed rakiem, należy gotować go na parze przez około 3-4 minuty, w przeciwnym wypadku traci swoje właściwości lecznicze. Znajdujący się w jarmużu potas udrażnia układ krwionośny, dzięki czemu krew może swobodniej się poruszać. Na problemy z tarczycą kapusta liściasta radzi sobie bez problemów. Dostarcza sporo goitrogenów wpływających na lepszy metabolizm. W jarmużu znajdziemy również:
- witaminę C – poprawiającą metabolizm i odporność organizmu;
- witaminę K – chroniącą nas przed nowotworem;
- witaminę A – która pozytywnie wpływa na wzrok, cerę, włosy i paznokcie;
- dużą ilość żelaza;
- dawkę wapnia (większą niż w mleku) zapobiegającą osteoporozie;
Chipsy z jarmużu.
Chipsy z jarmużu są niezwykle popularne w Kanadzie. Są one tak chrupiące, jak zwykłe chipsy, ale o wiele, wiele zdrowsze!
Aby zrobić chipsy z jarmużu, będziemy potrzebować:
- sól;
- oliwę z oliwek;
- jarmuż;
- ulubione przyprawy;
- starty ser (opcjonalnie);
Gdy już mamy potrzebne składniki, wykonujemy następujące czynności:
- Jarmuż dokładnie myjemy oraz suszymy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Liście oddzielamy od łodyg, rwiemy je na kawałki wielkości chipsów.
- Wsypujemy porwane liście do miski, polewamy oliwą i dodajemy nasze wybrane przyprawy oraz ser.
- Opanierowane liście kładziemy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jarmuż pieczemy około 13 minut, aż liście staną się lekko brązowe. Należy uważać, aby nie spalić chipsów!
- Można spróbować, czy są bardzo chrupkie. Jeśli tak, oznacza to, iż są już gotowe.
Jarmuż – wartości odżywcze.
Właściwości odżywcze w 100 gramach jarmużu:
- kalorie – 49 kcal;
- białko – 4,28 g;
- błonnik – 3,6 g;
- witamina C – 120 mg;
- wapń – 150 mg;
- żelazo – 1,47 mg;
- magnez – 47 mg;
Przepis na sałatkę z jarmużem, pomidorem i marchewką.
Składniki:
- jedna szklanka pokrojonego jarmużu;
- jeden pomidor malinowy;
- trzy marchewki;
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;
Składniki na sos:
- jedna łyżka musztardy;
- trzy łyżki oliwy z oliwek;
- jedna łyżka miodu;
- jedna łyżka czerwonego octu winnego;
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sos wlewając wszystkie składniki do miseczki i dokładnie mieszając. Następnie trzemy marchew na tarce. Startą marchew dodajemy do miski z jarmużem, uprzednio pokrojonym pomidorem oraz natką pietruszki. Mieszamy warzywa, a następnie wlewamy wcześniej zrobiony sos. W taki oto sposób mamy smaczną i bardzo zdrową sałatkę. Smacznego 🙂