Karmel najczęściej wykorzystywany jest jako jeden ze składników ciast i deserów. Przepis na ten słodki sos nie jest zbyt trudny, dlatego bez problemu wykonamy go w domu
Krótka lista
Do przygotowania karmelu nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy cukier (jedna szklanka), około 2-3 łyżek wody i łyżeczka soku z cytryny. Możemy dodać także masło, które często jest zalecane jeśli zależy nam na bardzo gładkiej konsystencji sosu. Jednak oprócz samych produktów spożywczych potrzebujemy także odpowiedniego garnka. Najlepiej takiego z grubszym dnem. Dlaczego jest to ważne? Cukier w innym garnuszku może się przypalić. Ważne jest także aby nieco zmniejszyć ogień, zbyt szybkie gotowanie także może doprowadzić do spalenia cukru.
Aby z karmelu stworzyć pyszny karmelowy sos, wystarczy dodać do niego wcześniej wspominane masło lub śmietankę kremówkę. Wszystkie składniki należy połączyć dokładnie mieszając i chwilę gotować. Tak przygotowany sos powinien być gęsty i gładki.
Barwa idealna
Tak naprawdę kolor karmelu w znacznym stopniu zależy od rodzaju cukru z jakiego skorzystamy. Cukier trzcinowy, jest równoznaczny nie tylko z nieco ciemniejszym karmelem ale także z jego smakowitym aromatem. Jeśli mamy ochotę możemy nawet wymieszać cukier jasny z trzcinowym.
Czego nie robić?
Podczas przygotowania karmelu należy przestrzegać pewnych zasad. Świetny opis tego, na co powinniśmy uważać znajdziemy na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl. Co jest na tej liście? Po pierwsze – mieszanie. Czasami kusi nas by mieszać cukier podczas rozpuszczania, tak aby się nie przypalił. Nie powinniśmy jednak tego robić, ponieważ może on się zbrylić. W przypadku zastygania karmelu lepiej dolać do garnka wody. Kolejna kwestia to zastyganie słodkiego sosu. Zaraz po zdjęciu z palnika, odstawmy garnek do wystudzenia. Najlepiej do pojemnika z zimą wodą. Jeśli karmel zastygnie za mocno, znowu przez chwilę go podgrzewajmy.
Karmel to świetny dodatek do deserów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom, czy zaproszonym gościom.