Autor: Piotrek Piłka
Jak ugotować szparagi zielone?
Aby ugotować szparagi, wcześniej musimy je odpowiednio umyć. Aby obrać zielone szparagi, wystarczy odciąć końcówki. Następnym krokiem jest zagotowanie wody ze szczyptą soli i cukru, później szparagi wiążemy sznurkiem i wkładamy do wrzątku na stojąco, tak aby szparagi wystawały ponad poziom wody. Szparagi są bardzo delikatne, więc ugotują się nawet na parze. Wiele osób pyta: ile czasu gotować szparagi? Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu przez 5-10 minut, w zależności od gatunku i rozmiaru. Podczas gotowania zaleca się sprawdzać widelcem, czy są miękkie.
Przepis na zielone szparagi smażone z czosnkiem.
Składniki:
- szparagi zielone;
- oliwka z oliwek;
- sól morska;
- czosnek;
- masło;
Aby przyrządzić zielone szparagi smażone z czosnkiem, trzeba je przedwcześnie umyć i odciąć końcówki. Krok drugi do przyrządzenia zielonych szparagów to rozgrzanie oliwy na patelni i obsmażenie ich. Kolejnym krokiem jest dolanie gorącej wody, nie więcej niż do połowy garnka i ich poduszenie przez 3-5 minut. Następnie należy je odkryć, dodać czosnek, posolić i wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki masła i mieszać, aż masło się rozpuści i do momentu, gdy szparagi się zarumienią.
Przepis na białe szparagi.
Składniki:
- woda;
- sól;
- cukier;
- masło;
- bułka tarta;
Po umyciu i odcięciu końcówek, szparagi należy włożyć do uprzednio ugotowanej, osolonej i osłodzonej wody. Na 2 litry wody powinno się wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Białe szparagi gotują się około 15 minut. Aby nie rozgotować szparagów, trzeba co jakiś czas sprawdzać widelcem czy są ugotowane. Białe szparagi, zarówno jak zielone, można polać roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Ewentualnie można skorzystać z drugiego wariantu i dopiero co ugotowane szparagi przysmażyć na maśle na złoty kolor z bułką tartą.
Przyrządzenie grillowanych szparagów.
Składniki potrzebne na przyrządzenie grillowanych szparagów są następujące:
- szparagi – białe lub zielone aczkolwiek do grillowania polecam zielone;
- sól;
- pieprz;
- łyżka oliwy z oliwek lub roztopionego masła;
Szparagi dokładnie myjemy, obieramy do 3/4 ich wysokości, odcinamy końcówki. W następnej kolejności układamy na grillu i pieczemy na ruszcie około 7-10 minut. Potem przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem i solą według uznania, oczywiście możemy użyć też innych ulubionych przypraw dla smaku. Tutaj możliwości jest dużo, kolejno lekko polewamy oliwą. Szparagi podajemy od razu, gdy są jeszcze ciepłe.
Właściwości odżywcze szparagów.
- Kwas foliowy – spowalnia proces starzenia.
- Witaminy C i E oraz beta karoten – poprawiają kondycje włosów, skóry i paznokci.
- Asparagina – wspomaga pracę nerek.
- Błonnik – poprawia pracę jelit.
- Inulina – zapewnia prawidłowe prace układu pokarmowego.
- Wapń i fosfór – Poprawiają kondycję kości i zębów.
- Potas – wspomaga pracę serca.