Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Mrożone kluski i pyzy – sposób na szybki obiad

Mrożone kluski i pyzy – sposób na szybki obiad

Mrożone kluski i pyzy – sposób na szybki obiad

Różnego rodzaju mrożonki zrewolucjonizowały każdą kuchnię – począwszy od mrożonych warzyw i owoców, a skończywszy na gotowych daniach. Ogromną popularnością cieszą się mrożone kluski, pyzy i kartacze – lubi je praktycznie każdy, więc doskonale wypadają w roli obiadowego dania.

Różnego rodzaju mrożonki zrewolucjonizowały każdą kuchnię – począwszy od mrożonych warzyw i owoców, a skończywszy na gotowych daniach. Ogromną popularnością cieszą się mrożone kluski, pyzy i kartacze – lubi je praktycznie każdy, więc doskonale wypadają w roli obiadowego dania.

Kluski mrożone – co można kupić w sklepach?

Do najchętniej kupowanych przez Polaków mrożonek zaliczają się kluski mrożone. Mianem klusek określa się fachowo  potrawy mączne, często z dodatkiem ziemniaków i jajek. Niemniej mówiąc o mrożonych kluskach, konsumenci mają zazwyczaj na myśli kluski śląskie wyróżniające się charakterystyczną dziurką lub wgłębieniem w środku. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Mają okrągły, spłaszczony kształt. Pomimo że kojarzone są nade wszystko ze Śląskiem (z racji choćby na samą nazwę), kochają je wszyscy Polacy. Nic więc dziwnego, że tak często lądują w koszykach klientów Carrefoura oraz wielu innych sklepów.  

Kluski mrożone – jak przygotować i z czym jeść?

Kluski mrożone to idealny dodatek do mięs i sosów, np. grzybowych. Bez problemu mogą zastąpić gotowane lub pieczone ziemniaki, w związku z czym doskonale komponują się z surówkami czy duszonymi warzywami. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby podać je jako samodzielne danie – polane gorącym masłem smakują wybornie. Kluski mrożone mają mnóstwo zastosowań w kuchni – nawet jedzone często nie znudzą się, gdyż można je zaserwować na wiele sposobów. Przygotowanie klusek jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kluski trzeba wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut – czas gotowania jest podany na opakowaniu. Należy pamiętać o tym, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrozić. Ugotowane kluski mrożone, które zostały z obiadu, można natomiast przechować w lodówce i na drugi dzień odsmażyć lub odgrzać w mikrofalówce.

Pyzy mrożone – tradycyjna potrwa w nowoczesnej formie

Pyzy to odmiana klusek ziemniaczanych lub drożdżowych. Są różnie przygotowywane w zależności od regionu Polski. Najczęściej faszeruje się je mięsem, ale farsze do pyz robi się też na bazie twarogu, soczewicy czy grzybów. Oferta sklepowa obejmuje pyzy mrożone z rozmaitymi nadzieniami, w związku z czym każdy znajdzie smak odpowiadający indywidualnym preferencjom. Jeśli ktoś nie przepada za pyzami z farszem, może kupić je w wersji bez nadzienia – wtedy najlepiej smakują z okrasą. Podobnie jak i do klusek, tak i do pyz pasują rozmaite surówki oraz sosy. Przed gotowaniem pyz nie trzeba rozmrażać. Po ugotowaniu można je podsmażyć, przez co zyskują bardziej wyrazisty smak.

Kartacze mrożone – posmakują każdemu!

Kartacze zwane cepelinami to potrawa regionalna, która popularna jest zwłaszcza w północno-wschodniej części Polski. Pochodzi z Litwy. To rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej nadziewanej przeważnie mięsem, ale spotykane są też wypełnienia z grzybów, kapusty kiszonej oraz z twarogu. Kartacze okrasza się skwarkami z boczku lub podsmażoną cebulą albo podaje się z sosami. Kupując kartacze mrożone, można zaoszczędzić sporo cennego czasu, ponieważ przygotowanie ich od podstaw jest dość czasochłonnym zajęciem.

Kluski, pyzy i kartacze mrożone – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?

Zakup mrożonych klusek, pyz i kartaczy opłaca się z paru powodów. Przede wszystkim jest to oszczędność czasu. Nie wszyscy mają go tyle, aby samemu przyrządzić takie potrawy. Mrożonki są o tyle dobre, że można kupić je w większej ilości i przechowywać w zamrażalniku. Rzecz jasna trzeba mieć przy tym na uwadze możliwości swojej rodziny – tym bardziej że nawet mrożone produkty mają określony termin przydatności do spożycia. Posiłek, którego bazę stanowią kluski, pyzy lub kartacze, jest bardzo syty. Kupując takie wyroby w wersji mrożonej, warto zapoznać się z informacjami o składzie i wybierać takie produkty, które pod tym względem prezentują się najlepiej. We wszelakie mrożonki najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach.

Kluski, pyzy i kartacze mrożone – czy są dobre dla zdrowia?

Kupując na obiad mrożone kartacze, pyzy lub kluski, sporo osób zastanawia się nad tym, czy spożywanie takich produktów nie odbija się negatywnie na zdrowiu. Naturalnie mrożona żywność nie ma tylu wartości odżywczych, co świeża, ale eksperci nie mają żadnych wątpliwości co do tego, że mrożenie to jedna z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Co ważne, w porównaniu z innymi sposobami utrwalania żywności mrożenie nie powoduje znaczących strat wartości odżywczych. Doskonale wszystkim znane powiedzenie jasno mówi, że wszystko jest dla ludzi – byle tylko z umiarem. Mrożone pyzy, kluski oraz kartacze godne są zatem polecenia, niemniej podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i tu strzałem w dziesiątkę są produkty wysokiej jakości. Powinny być przygotowane z wysokogatunkowych składników i nie zawierać chemicznych polepszaczy smaku oraz oleju palmowego. Wypada podkreślić, że porządny jakościowo wyrób wcale nie musi być drogi.

Exit mobile version