Znany jest przede wszystkim z fast foodów, gdzie często stanowi wegetariański zamiennik dla kebabu. Ta tradycyjna potrawa kuchni arabskiej jest jednak czymś więcej, niż serwowanym kotletem z warzyw w bułce – to doskonałe danie ma bowiem nie tylko wspaniały smak, ale jest także zdrowe. Aby dowiedzieć się, jak genialną potrawą jest falafel, najlepiej przyrządzić ją samodzielnie w domu ze sprawdzonych składników.
Historia falafela
Tak naprawdę nie wiadomo do końca, skąd dokładnie pochodzi falafel. Niektórzy twierdzą, że jego ojczyzną jest Egipt i to tam rozpoczęła się historia tej potrawy. Kotlety z przyprawionej ciecierzycy lub bobu z sezamem miały być alternatywą dla mięsa, które w krajach arabskich jest towarem wyjątkowo drogim. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu rzadko dołączali do swoich dań mięso, dlatego eksperymenty z warzywami doprowadziły do powstania właśnie takich smakołyków jak hummus czy tahini, a wreszcie falafel.
Przepis na domowy falafel
Wbrew pozorom przygotowanie domowego falafela nie jest wcale takie trudne. Nie trzeba mieć również specjalnych umiejętności, by wyczarować niesamowicie aromatyczne, pachnące przyprawami tradycyjne danie kuchni arabskiej. Najważniejsze, o czym trzeba pamiętać, to przygotowanie ciecierzycy – nie można jej gotować, ani używać tej z puszki. Na dzień przed należy ją dokładnie wymoczyć w dużej ilości wody (przez kilkanaście godzin podwoi swoją objętość!). Istotne jest też mielenie – lepiej nie używać do tego blendera ani malaksera, a maszynki do mielenia, gdyż cały trik polega na dokładnym rozdrobnieniu ciecierzycy – w przeciwnym razie kotleciki będą się rozpadać!
Składniki na domowego falafela:
- 250 g suchej ciecierzycy,
- cebula (średnia),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 2 łyżki drobno posiekanej kolendry i natki pietruszki, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki kardamonu, łyżeczka kminu, łyżeczka soli,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę moczyć przez noc. Rano odcedzić.
- Wyjąć z wody, opłukać, a następnie zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Dodać natkę pietruszki, sodę i doprawić solą oraz pieprzem, po czym wszystko wymieszać.
- Do masy dodać ok. 2 łyżki wody, aby kotleciki lepiej się formowały. Przykryć ją folią i odstawić na godzinę.
- W garnku (najlepsze do tego są garnki indukcyjne) z grubym dnem rozgrzać oliwę. Masę nabierać na łyżkę, a następnie formować z niej kotleciki (dobrze je ścisnąć, gdyż inaczej mogą się rozpadać). Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
Gotowe falafele najlepiej podawać z domowym hummusem, świeżymi warzywami oraz sałatką!