Matcha to bardzo popularna i ceniona przez wiele osób na całym świecie, zielona herbata w proszku.
Herbata matcha
Jest ona znana od tysiącleci, ale dopiero w ostatnim czasie stała się bardziej popularna. Naukowcy przekonują, że jest ona bardzo cenna i zawiera w swoim składzie mnóstwo cennych składników i antyoksydantów. Ponadto matcha świetnie wspomaga proces odchudzania.
Właściwości herbaty matchy
Jak wspomniano wcześniej herbata matcha jest źródłem wielu ważnych substancji odżywczych. Jest ona najzdrowsze ze wszystkich gatunków herbat zielonych. Dostarcza ona organizmowi wiele antyoksydantów. Ma także duże wartości odżywcze. Badania wskazują, że można ją pić zamiast kawy, ponieważ dostarcza bardzo podobne ilości kofeiny i tak samo pobudza. Matcha działa także odprężająco, dzięki zawartości L-teaniny, która uspokaja i łagodzi stres oraz niepokój.
Jak parzy się herbatę matchę
Warto wiedzieć, w jaki sposób powinno się parzyć matchę, aby osiągnąć zamierzony efekt. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w specjalny matchawan czyli czarkę, którą używa się do przygotowania herbaty. Kolejnym istotnym elementem jest bambusowa łyżeczka, którą należy nakładać proszek. Można ją zastąpić zwyczajną łyżeczką, jednak nie przyniesie to takiego samego efektu. Do przyrządzania matchy przyda się także miotełka bambusowa. Służy ona do ubijania naparu. Ostatnim elementem jest sito. Przed zaparzeniem należy przesiać przez nie herbatę.
Aby zaparzyć zieloną herbatę w proszku, w pierwszej kolejności trzeba wsypać proszek do miseczki i zalać go wodą o temperaturze około 80 st C. W żadnym wypadku nie można wykorzystywać wrzątku. Następnie za pomocą miotełki należy wymierzać napar wykonują szybkie ruchu, aż proszek całkowicie się rozpuści, a na powierzchni pojawi się pianka. Zdaniem naukowców matcha jest taka zdrowa i wartościowa, ponieważ nie jest to tylko napar, ale także sproszkowane liście. Warto podkreślić, że na bazie zielonej herbaty w proszku można przygotowywać także jogurty, koktajle itd.