Piwo to jeden z ulubionych, wakacyjnych trunków Polaków. Pijemy je nie tylko podczas wakacyjnego urlopu i wypoczynku, ale także w czasie spotkań z przyjaciółmi czy przy domowych grillach. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i znajomych i poczęstować ich piwem własnej roboty? Dzisiaj opowiadamy o tym, od czego zacząć w produkcji domowego piwa.
Piwo jest znane i lubiane na całym świecie. Jego wyrób nie jest aż tak trudno, jak mogłoby się nam wydawać, ale potrzebna jest podstawowa wiedza związana z początkami czy produktami i akcesoriami niezbędnymi do jego produkcji. Samodzielnie przyrządzone piwo domowe będzie lepiej smakowało niż to kupione w sklepie z wielkiego browaru, który stawia na ilość, a nie jakość. Piwo przygotowane w domu będzie wyróżniało się smakiem i aromatem. Nawet jeśli pierwsze nie wyjdzie idealne, to nie warto się zniechęcać tylko próbować dalej.
Trudne początki…
Początki z przygotowaniem własnego piwa mogą być trudne. Jednak nie warto się zniechęcać i mimo wszystko warto spróbować. Bowiem domowy wyrób piwa może okazać się strzałem w dziesiątkę! Początkujący warzelnicy powinny rozpoczęć swoją przygodę ze złotym trunkiem od brewkitu. Kupimy go w każdym sklepie, który oferuje produkty do domowych wyrobów. Brewkit to puszka z nachmielonym ekstratem słodowym, który służy do produkcji piwa. To sprawdzony i dobry pomysł dla wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z domowym piwem.
Smaków i rodzajów brewkitu jest bardzo dużo, dlatego tylko od indywidualnych gustów zależy, jakie piwo będziemy chcieli uwarzyć. Zakup brewkitu nie wiąże się z dużymi kosztami – początkowo będziemy musieli przeznaczyć ok. 60-80 zł za puszkę, a do przyrządzenia piwa będziemy potrzebowali dwóch puszek. Pierwsza będzie zawierać ekstrakt nachmielony, a druga dodatkowy surowiec. Jeśli planujemy przyrządzić lekkie piwa, to możemy zrezygnować z dodatkowego surowca – wówczas ekstrakt początkowy wyniesie 5%, a zawartość alkoholu będzie na poziomie 2%. Dodatkowy surowiec można także zastąpić glukozą lub cukrem. Jednak takie rozwiązanie może spowodować podbicie procentów alkoholu w trunku, przez co straci nasze piwo. Pełniejszy i bogatszy smak uzyskamy, jeśli dodamy dodatkową porcję niechmielonego ekstraktu słodowego.
Co trzeba kupić, aby zrobić domowe piwo?
Lista produktów i sprzętu niezbędnego do wyrobu domowego piwa nie jest aż tak długa, jak mogłoby się wydawać. Warto zadbać o to, aby posiadać wszystkie rzeczy, przed rozpoczęciem pracy nad produkcją złotego trunku. Podstawowa lista zawiera:
- garnek o pojemności 10 litrów
- fermentor (pojemnik fermentacyjny) z kranikiem, który będzie służył do rozlewu (warto mieć, ale jeśli budżet nie pozwala, to możemy pozostać tylko przy jednym fermentorze)
- ekstrakty słodowe
- rurka/wężyk do rozlewu piwa
- kapslownica oraz kapsle
- miarka do cukru
- plastikowa lub drewniana łyżka (30-40 cm)
- termometr analogowy, lub elektroniczny do żywności
- spirytus do dezynfekcji, np. termometru
- chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2, lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)
- ręcznik papierowy.
Akcesoria i sprzęty niezbędne do produkcji domowego piwa, można kupić w sklepie domowaspizarnia.pl
Fajny artykul. Bedzie trzeba sprobowac ☺