DietaDiety odchudzające

Dieta norweska – efekty, jadłospis, zasady oraz czy warto?

dieta norweska - jadłospis, efekty, zasady

Dieta norweska to jedna z tych diet, które działają szybko i skutecznie. Jej minusem będzie najprawdopodobniej efekt jojo, ponieważ na diecie tej pije się wodę i spożywa dwa zasadnicze produkty: jajka oraz grejpfruty. Na szczęście w jadłospisie znajdują się także inne produkty, jak mięso, warzywa, jogurt czy ryba i chleb. Autorzy diety norweskiej piszą, że można na niej schudnąć nawet 10 kg w ciągu 2 tygodni. Czy jest to możliwe? Jak wygląda jadłospis diety norweskiej oraz jakie są efekty diety oraz jakie skutki uboczne?

Dieta norweska – czy ma cokolwiek wspólnego z Norwegią?

Dieta norweska nie ma żadnego związku z Norwegią. Prawdziwa kuchnia norweska jest wyjątkowa, dominują w niej potrawy z wykorzystaniem ryby, zarówno wędzonej, jak i suszonej. W kuchni norweskiej można też spotkać wspaniale przygotowane mięsa, różnorodne sery. Tego nie spotkamy w diecie norweskiej, zatem nazwa jest po prostu wymysłem niemającym żadnego związku z Norwegią.

Dieta norweska – jadłospis

Dieta norweska jest znana także pod dwoma innymi nazwami: jako dieta jajeczna bądź dieta grejpfrutowa. Nazwy te bardziej odpowiadają, gdyż przewodnimi produktami, jakie przyjmuje się podczas stosowania tej diety są właśnie jajka oraz grejpfruty. Jadłospis jest więc bardzo prosty.

1 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 3 jajka gotowane
II śniadanie: 3 jaja, grejpfrut, herbata lub słaba kawa
Obiad: 3 jaja, surówka warzywna bez sosów i oleju, kawa lub herbata i 1 kromka chleba

2 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jaja, grejpfrut, herbata lub kawa
Obiad: mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata

3 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jaja, gotowany szpinak z łyżką jogurtu
Obiad: 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa

4 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: surówka z warzyw, grapefruit, kawa lub herbata
Obiad: 1–2 jaja, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba

5 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: jaja, szpinak, kawa lub herbata
Obiad: ryba, surówka, kromka chleba, kawa lub herbata
6 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: sałatka z owoców, herbata lub kawa
Obiad: wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata

7 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ

I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut
Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata

 

Jadłospis diety norweskiej jest rozpisany na 7 dni. Po upływie tygodnia, dietę zaczyna się od początku. Należy ją stosować nie dłużej, niż 14 dni.

Dieta norweska – stosowanie

Każdy, kto podejmie się diety norweskiej musi liczyć się z tym, że nie może ona trwać więcej, niż 14 dni. Ponowne jej zastosowanie jest możliwe dopiero po roku czasu. Przyjmuje się, że na diecie tej powinno przyjmować się jajka i grejpfruty w nieograniczonej ilości, jednakże został ustalony jadłospis, który dokładnie precyzuje ile możemy zjeść. Ponadto, prócz wymienionych produktów spożywa się np. mięso, warzywa oraz pije herbatę bądź kawę.

Dieta norweska – czy jest bezpieczna?

W ciągu 14 dni stosowania diety norweskiej tak naprawdę nie pozbywamy się zbędnej tkanki tłuszczowej, lecz wody z organizmu. Owszem, na wadze będzie można zauważyć mniejszą ilość kilogramów, lecz trzeba zadać sobie pytanie: co można osiągnąć w 14 dni? Niestety niezbyt wiele. Propagatorzy diety norweskiej są zdania, że podczas jej stosowania w organizmie człowieka zachodzą znaczące zmiany, dzięki którym poprawia się metabolizm i co ważne, zmniejsza łaknienie.

Dieta norweska – minusy

W diecie norweskiej w ciągu tygodnia przyjmuje się bardzo dużą ilość jajek, co niestety jest odradzane przez Światową Organizację Zdrowia, która dopuszcza maksymalnie 10 jajek tygodniowo. Jeśli jesteś osobą, która ma bardzo wysoki poziom cholesterolu, nie powinieneś stosować tej diety bądź najlepiej skonsultować to z lekarzem.

Za kolejny minus uważamy monotonię w posiłkach. Przez 14 dni należy przyjmować ściśle określone produkty, a odstępstwo od nich może spowodować wysiłek na marne.

Kolejny minus to pojawiający się głód. Jeśli zaczyna burczeć w brzuchu, nie powino się przyjmować żadnych produktów, jedynie pić wodę.

Pewnie zastanawiasz się też, gdzie jest kolacja? Otóż w diecie norweskiej nie ma kolacji, jedynie śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Późnych kolacji nie jadamy.

Dieta norweska – plusy

Rzeczywiście po 14 dniach tej rygorystycznej diety można stracić kilogramy, aby np. lepiej wyglądać w dniu ślubu czy podczas upragnionych wakacji.

Jeśli przetrwamy dietę norweską, najprawdopodobniej będziemy mieć mniejsze łaknienie, a więc tym samym będziemy przyjmować mniej kalorii, niż dotychczas.

Dieta norweska – porady

Pamiętaj o tym, aby podczas stosowania diety norweskiej pić jak najwięcej wody.
Jeśli masz problemy z wątrobą bądź sercem lub też posiadasz wysoki poziom cholesterolu, nie stosuj tej diety.

Powiązane posty
Dieta

Jak zbilansowane posiłki pomagają w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Dowiedz się jak zbilansowana dieta wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Rozwiązujemy mit…
Czytaj więcej
Diety odchudzające

Zdrowa i zrównoważona dieta, której podstawą jest pieczywo bezglutenowe

Osoby borykające się z celiakią bądź z alergią na gluten, jeszcze do niedawna musiały…
Czytaj więcej
Diety odchudzające

Gdy brakuje czasu na domowe pichcenie - dieta pudełkowa

Wiele osób słyszących cokolwiek o diecie pudełkowej ma przeświadczenie, że jest ona dedykowana…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.