Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

5 produktów, które pomoże Ci zredukować zmęczenie oraz uczucie znużenia

Zima to pora roku, która ma ogromny wpływ nie tylko na ludzi, ale również na zwierzęta. Niektóre zwierzaki zanurzają się w długi zimowy sen, inne nie potrafią znieść tego, że nadchodzi okres, w którym będzie zimno, a dzień będzie krótszy i pozbawiony światła słonecznego. Aby cieszyć się przez cały rok dobrą pogodą, ptaki wylatują po prostu do ciepłych krajów.

Niestety MY – LUDZIE,  nie możemy sobie pozwolić na to, aby na zimę spakować się i zrobić sobie kilkumiesięczne wakacje w miejscu, gdzie zawsze świeci słońce. Tak jak niedźwiedzie zostajemy w swoim ojczystym kraju. Na szczęście nie zapadamy w sen zimowy 🙂 Pora ta sprawia, że stajemy się bardziej ospali, a nasza energia życiowa oraz samopoczucie zostają osłabione. Nasz organizm został do tego procesu przystosowany w sposób naturalny i musimy przywyknąć do tego, że nie zawsze będziemy mieć dobre samopoczucie. Pochmurna pogoda zawsze zrobi swoje, wprowadzi nas w zły stan emocjonalny, a wysokie bądź za niskie ciśnienie spowoduje u nas ból głowy. Deszczowy i szary dzień sprawia, że wstanie z łóżka okazuje się naprawdę prawdziwym wyzwaniem.

Zdanie, które zaraz napiszemy, niestety jest prawdą… Otóż działanie na pełnych obrotach przez 365 dni w roku jest wręcz niemożliwe. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 pomocnych produktów, które na pewno w znacznym stopniu zredukują zmęczenie oraz uczucie znużenia. To produkty, dzięki którym rozpoczniesz walkę z zimową chandrą!

1. Kakao.

Kakao bogate jest w  źródło wielu składników odżywczych, między innymi: białko, antyoksydanty, magnez, mangan, cynk, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega 6. Pomaga w walce z depresją, a to za sprawą zawartej w kakao fenyloetyloaminie odpowiadającej za nasze samopoczucie. Również dzięki zawartych w nim antyoksydantach, które regulują ciśnienie krwi powodując lepszy przepływ krwi oraz lepsze jej dotlenienie, lepiej nam się myśli i funkcjonuje.

Ciekawostka

Badania przeprowadzone na osobach uprawiających regularnie sport sugerują, że wydzielająca się podczas wysiłku fenyloetyloamina może wywoływać fenomen euforii biegacza, objawiający się poprawą nastroju oraz zwiększeniem wytrzymałości i odporności organizmu na ból. Wyniki badań wskazują, że umiarkowane ćwiczenia podnoszą poziom fenyloetyloaminy u większości ludzi, który zwiększa się ze wzrostem intensywności ćwiczeń.

2. Migdały.

Doskonale wzmacniają oraz odżywiają nasz organizm. Zawierają źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapń, witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, cynk a także dużą ilość jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo – naczyniowy.

Ciekawostka

Badania psychiatrów wskazują, że osoby cierpiące na depresję mają obniżony poziom magnezu. Garść migdałów pomoże Ci zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek w 70%, dzięki temu szybko i skutecznie rozwiążesz każdy problem i rozwikłasz każdą zagadkę!

 

3. Grejpfruty.

To owoce pełne witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie tylko dają poczucie orzeźwienia, ale przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz przemianę materii. Grejpfruty dobrze wpływają na perystaltykę jelit i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Mają też inną zaletę, zawierają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu owocu, cukier jest w organizmie uwalniany stopniowo, przez co nie czujemy napadów głodu.

Ciekawostka:

Grejpfruty są bogatym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do transportowania tlenu do mózgu, grejpfrut również sprzyja produkcji serotoniny. Według badań przeprowadzonych na Tuft University w Bostonie dowiedziono, że osoby depresyjne mają niedobór kwasu foliowego, dlatego abyśmy czuli się szczęśliwie, uzupełniajmy go spożywając owoce grejpfruta.

 

4. Marchew.

Warzywo to jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy oraz najbogatszym źródłem beta-karotenu.  Dzięki wytworzeniu z beta karotenu witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, zapobiegamy wysychaniu spojówek, rogówek oraz  tzw. „kurzej ślepocie”. Natomiast niedobór witaminy A powoduje brak apetytu oraz złe samopoczucie. Beta-karoten posiada również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny oraz pomaga zapewnić ochronę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy starczej.

Ciekawostka:

„International Journal  for Vitamin and Nutrition Research” donosi, iż niedobór biotyny może powodować szybsze męczenie się i obniżony nastrój. Biotyna to witamina H lub B7, z greckiego „bios” oznacza „życie”. Marchewka posiada wystarczającą ilość tej witaminy. Spożywając ją regulanie nie tylko poprawisz sobie nastrój, ale i stan skóry.

 

5. Jaja.

Zapewne wiesz o tym, że jajka posiadają nie tylko walory smakowe i odżywcze. Są one również niezwykle zdrowe, gdyż są źródłem wielu witamin. Kurze jajka zawierają cenne aminokwasy stanowiące materiał budulcowy dla naszego ciała, a także cynk, wapń i żelazo. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm sam nie potrafi wyprodukować.

Ciekawostka:

Badania opublikowane w „British Journal of Psychiatry” dowodzą, że niedobór witaminy B2 może być przyczyną napadów agresji. Witamina ta pomaga zwalczyć stres oraz napięcie. Mnóstwo witaminy B2 znajdziesz właśnie w jajach!

 

 

 

Exit mobile version