Jesień i zima to czas, w którym ze znajomymi spotykamy się raczej w domowym zaciszu. Pogoda za oknem nie zachęca bowiem do spacerów, a tym bardziej plenerowych imprez. Na taką okazję trzeba jednak przygotować coś do jedzenia. Prawdziwym hitem są ziemniaki pieczone w piwie. Dla jakiego trunku trzeba odwiedzić sklep z piwem? Jak poprawnie przygotować tę potrawę? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Ziemniaki w piwie krok po kroku
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od wizyty w sklepie z piwem oraz w warzywniaku. Jesienią i zimą trudno dostać w sklepie młode ziemniaki. Warto jednak postawić przynajmniej na te o niewielkich rozmiarach. Jeżeli mają stosunkowo cienką skórkę, nie trzeba ich obierać. Wystarczy tylko solidne szorowanie. Polecamy do tego szorstką stronę gąbki lub odpowiednią szczoteczkę. Następnie ziemniaki należy pokroić na ćwiartki i przełożyć do dużego garnka. Całość trzeba zalać piwem, dorzucić do tego kilka gałązek rozmarynu i sporą dawkę soli. Ziemniaki gotuje się w standardowym czasie, czyli mniej więcej kilkunastu minut. Ziemniaki po ugotowaniu powinny przybrać postać al dente, czyli lekko twardej. W międzyczasie, kiedy będą się jeszcze gotowały, warto przygotować marynatę do pieczenia. Oczywiście jej składniki można dobrać dowolnie. Polecamy jednak paprykę wędzoną, czosnek, rozmaryn, świeży koperek, zieloną cebulkę, sok z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Marynatę dodajemy do ziemniaków zaraz po ich ugotowaniu i odcedzeniu. Należy solidnie wymieszać składniki, by równomiernie oblepiły ziemniaki. Następnie ziemniaki trzeba rozłożyć na blasze na pergaminie i wstawić do piekarnika. Optymalne jest pieczenie ich w 220 stopniach przez około 20-25 minut.
Jak serwować ziemniaki w piwie?
Oczywiście takie ziemniaki można ugotować również w wodzie. Warto jednak odwiedzić sklep z piwem i wybrać chmielowy trunek. On nadaje bowiem ziemniakom wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. A jakie piwo warto wybrać? Najlepiej sprawdzają się jasne gatunki. Dobry będzie na przykład lager albo pils. Ciekawym pomysłem może być też dodanie do gotowania piwa pszenicznego. Ziemniaki w czasie gotowania nabiorą charakterystycznego posmaku piwa, co zdecydowanie wzbogaci tę potrawę. Oczywiście polecamy przy tym sklep z piwem kraftowym, bo taki trunek oferuje więcej walorów smakowych niż wersja komercyjna. A jak serwować ziemniaki? Można do nich stworzyć jakiś sos. Równie dobrze smakuje orientalny sos słodko-kwaśny, BBQ, jak i sos czosnkowy. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Przyda się oczywiście także coś świeżego, czyli chociażby jakaś warzywna sałatka.