Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Imbir – właściwości, zastosowanie. Dlaczego warto go spożywać?

imbir

Imbir jest niezwykłą rośliną. Jest wykorzystywany zarówno do jedzenia, jak i w medycynie. Na Bliskim Wschodzie roślina ta jest powszechnie wykorzystywana jako przyprawa do wielu potraw oraz jako skuteczne lekarstwo w leczeniu np.: mdłości czy przeziębienia.

Najlepiej kupić świeży korzeń imbiru, gdyż nie traci swoich cennych właściwości w stosunku do imbiru w proszku.

Właściwości imbiru.  

Imbir to roślina o właściwościach leczniczych. Posiada substancje przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Jest wykorzystywana do:

1. zwalczania przeziębienia – imbir rozgrzewa, co jest ważne przy przeziębieniu. Pozwala wypocić się, a tym samym oczyszcza organizm, zatoki, eliminuje bóle stawów;

2. niwelowania mdłości – to przydatna zaleta imbiru, zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Można go bezpiecznie zażywać w granicach od 11 do 15 gram dziennie. Łagodzi również objawy choroby morskiej i lokomocyjnej;

3. leczenia otyłości – imbir dodany do ciepłej wody powoduje, że organizm staje się nasycony;

4. zwalczania nowotworów – związek nadający smak imbirowi zmniejsza szanse na pojawienie się guza i zmniejsza jego rozmiary;

5. Usprawnienia krążenia krwi;

6. Obniżenia poziom cholesterolu;

Herbata z imbirem. 

Gorąca herbata z imbirem? To bardzo dobry pomysł. Najlepiej sprawuje się podczas przeziębienia lub chłodnych jesienno-zimowych wieczorów. Przygotowanie takiej herbaty jest banalnie proste. Do zaparzonej gorącej herbaty dodajemy kilka plasterków imbiru. Można dodać plasterek pomarańczy lub cytryny, jak również według uznania goździki, kardamon lub cynamon. Jeśli słodzimy herbatę, najlepiej użyć do tego miodu.

Imbir zastosowanie.

Imbir kojarzy nam się z gorącą rozgrzewającą herbatą, lecz jego zastosowanie jest o wiele szersze. Wykorzystuje się go w Azji jako bardzo popularną przyprawę w gastronomi, w celach medycznych oraz w przemyśle kosmetycznym. Imbir jest tak wszechstronnie wykorzystywany, gdyż w swoim składzie posiada białko, wapno, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Stosuje się go np.:

Imbir kandyzowany.

Jest to przekąska o łagodniejszym smaku, niż tradycyjna wersja imbiru. Kandyzowany imbir używa się do różnych wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek. Świetnie sprawdzi się jako lek na chorobę lokomocyjną i morską. Wystarczy żuć kawałek kandyzowanego imbiru, a mdłości znikają. Jak przygotować taki imbir w domu? To nic trudnego! Potrzebujemy: 0,5 kg imbiru, 0,5 kg cukru pudru, 5 szklanek wody. Obieramy imbir ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Wodę wlewamy do małego garnka, dodajemy imbir i gotujemy 30-40 min. Gdy imbir staje się miękki, cedzimy go i wsypujemy ponownie do garnka wraz z cukrem pudrem i ¼ wody z poprzedniego gotowania. Grzejemy aż do rozpuszczenia cukru. Po prawie całkowitym odparowaniu wykładamy imbir na tackę i czekamy aż wyschnie. Przechowywać w szczelnym szklanym słoiku.

Autor:Piotrek Piłka

Exit mobile version