Zmiana nawyków żywieniowych wymaga odrobiny cierpliwości, jednak wcale nie musi być przykra i trudna. Dowiedz się, jak zacząć zdrowo się odżywiać od zaraz!
Krok 1. Zacznij pić wodę
Zastanów się, ile dziennie dostarczasz swojemu organizmowi płynów i w jakiej postaci. Jeśli jest to głównie kawa, herbata lub słodzone napoje – postaraj się jak najwięcej z nich zastąpić czystą wodą. Jeśli nie lubisz niegazowanej, możesz sięgnąć po mineralizowaną. Ważne jest, aby możliwie wyeliminować słodkie napoje (szczególnie gazowane, ale również soki!), które są nie tylko źródłem „pustych kalorii”, ale również negatywnie wpływają na apetyt. Spożywanie dużej ilości cukrów prostych daje nam przez krótki czas wielki zastrzyk energii, ale jednocześnie uzależnia nas od tego poczucia i smaku. Ponadto, cukier jest jednym z głównych winowajców otyłości oraz różnego rodzaju zaburzeń metabolicznych.
Krok 2. Zastąp biały cukier owocami
Jak wspomniano wyżej, biały cukier powinien być maksymalnie wyeliminowany z diety. Jeśli jednak odczuwasz potrzebę słodkiego smaku (wszyscy go kochamy!), to sięgnij po słodkie owoce. Banany (również te przejrzałe), jabłka, pomarańcze – to wspaniałe przekąski, które nie tylko zaspokajają apetyt na słodkości, ale jednocześnie niosą ze sobą bogactwo witamin i minerałów. Mogą stanowić idealny deser lub drugie śniadanie. Z różnorodnych owoców łatwo można wyczarować efektowną sałatkę owocową z sezonowych produktów. Innym dobrym sposobem na spożywanie owoców jest sporządzanie smoothie – to propozycja dla osób, które tęsknią za słodkimi napojami.
Krok 3. Jedz mniej, ale częściej
Według dietetyków, optymalna ilość posiłków każdego dnia to 5. Oprócz śniadania, obiadu i kolacji warto również rozplanować drugie śniadanie i podwieczorek. Jeśli nie masz ochoty lub czasu, aby przygotowywać tyle różnorodnych posiłków, możesz po prostu spożywać jedną potrawę w dwóch „turach” – np. na pierwsze i drugie śniadanie. Pamiętaj, aby w każdym posiłku znalazł się owoc lub warzywo, optymalna ilość tych produktów to tyle, ile mieści się w Twojej dłoni.
Krok 4. Znajdź przekąskę, którą lubisz
Zdrowe odżywianie nie oznacza, że od teraz nie możesz sobie pozwolić na żadne przyjemności. Jeśli do tej pory chętnie sięgałeś po batoniki, chipsy czy słone paluszki, z pewnością trudno Ci będzie pozbyć się tego nawyku. Na całe szczęście – nie musisz. Ważne jest jednak, aby przekąski nasączone tłuszczem palmowym, białym cukrem i solą zastąpić zdrowszymi wersjami. Na rynku dostępnych jest aktualnie mnóstwo batoników złożonych z suszonych owoców, organicznego kakao i miodu, jak również chipsów z warzyw i owoców, nie smażonych w głębokim tłuszczu. Bogactwo dostępnych orzechów jest tak wielkie, że z pewnością znajdziesz gatunek, który pokochasz. Dla ambitnych kucharzy i ciekawych nowych smaków dobrą alternatywą będą własnoręcznie produkowane pasty w rodzaju hummusu z dodatkami i domowe grassini.
Krok 5. Nie obwiniaj się
Zdrowe odżywianie to oczywiście głównie to, co jemy. Ale nie tylko! Aby czerpać maksymalnie dużo z jedzonych produktów, powinniśmy dbać również o nasze samopoczucie psychiczne oraz atmosferę w trakcie posiłków. Postaraj się zadbać o to, aby w porze posiłków mieć możliwość spokojnie wypocząć, z dala od pracy i dzwoniącego telefonu. Wolny od stresu kwadrans pozwoli Ci zregenerować siły i doskonale wpłynie na Twój układ pokarmowy.
Jeśli zdarzy Ci się raz na czas sięgnąć po kostkę czekolady mlecznej, nie rób sobie z tego powodu wyrzutów i – co bardzo ważne! – nie staraj się „uciąć” kalorii w kolejnych posiłkach. Pamiętaj, że zdrowa i zbilansowana dieta nie polega na ciągłych wyrzeczeniach. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: zywieniemaznaczenie.pl/zdrowe-odzywianie-bez-tajemnic-poznaj-zasady-zdrowego-odzywiania .
Zainteresował Cię ten temat? Dowiedz się, co eksperci sądzą o zaburzeniach odżywiania u dzieci!