Smak pomarańczy budzi same przyjemne skojarzenia. Soczyste owoce drzewek pomarańczowych są pełne południowego słońca, które wydobywa z nich wszystko to, co najlepsze. Pomarańcze zamknięte w konfiturze są kwintesencją ich doskonałego, słodko-kwaśnego smaku z lekką nutką goryczy. Podając do śniadania konfiturę pomarańczową, nawet w środku zimy możemy przypomnieć sobie wakacje czy pomarzyć o urlopie nad Morzem Śródziemnym.
Jak powstaje konfitura pomarańczowa?
Podstawą każdej konfitury są rzecz jasna owoce. To one też powinny przeważać w składzie tego produktu. Na przykład w konfiturze pomarańczowej Eterno.pl na 100 g produktu potrzebne jest 120 g owoców – pomarańczy ze słonecznej Sycylii. Dojrzewają one w południowym słońcu, które najlepiej wydobywa z nich niepowtarzalny smak. Nutkę egzotyki i goryczy w konfiturach tego rodzaju zapewnia skórka pomarańczowa i przyprawy.
Konfitura powstaje z połączenia soczystego miąższu pomarańczy wraz ze skórką. Całość doprawiana jest cukrem i naturalnymi przyprawami, aby jeszcze lepiej podkreślić cudowny smak, jaki mają konfitury pomarańczowe. Na tak przygotowaną konfiturę mogą skusić się nawet osoby, które dbają o linię, bo nie sposób oprzeć się temu smakowi.
Jak podawać konfiturę pomarańczową?
Śniadania kontynentalne, typowo europejskie, nie mogą obyć się bez słodkich akcentów. We Francji na pierwszy posiłek w ciągu dnia je się croissanty albo naleśniki. Do takich posiłków warto podać konfiturę, a do tego celu konfitura pomarańczowa nadaje się doskonale. Pozwala na rozkoszowanie się aromatami poranka.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby zaserwować taką konfiturę do kanapek z chleba jasnego lub ciemnego, do gofrów, albo klasycznie do naleśników. Do deserów, do muffinek i do ciast – konfitura pomarańczowa ma wiele zastosowań, a każdy z was może wymyślić także własne.
Jak najbardziej konfitury owocowe można zastosować do własnoręcznie pieczonych rogalików, bułeczek słodkich, czy też zaserwować je z chałką czy ciastem drożdżowym. Świeżo wykonane wypieki zyskają smaku dzięki dodatkowi konfitury pomarańczowej. Na takie śniadanie każdy będzie czekał, a tak przyrządzony deser do pysznej, aromatycznej kawy będzie wprost idealny.