Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Konfitura pomarańczowa idealna na śniadanie

Konfitura pomarańczowa idealna na śniadanie

Konfitura pomarańczowa idealna na śniadanie

Smak pomarańczy budzi same przyjemne skojarzenia. Soczyste owoce drzewek pomarańczowych są pełne południowego słońca, które wydobywa z nich wszystko to, co najlepsze. Pomarańcze zamknięte w konfiturze są kwintesencją ich doskonałego, słodko-kwaśnego smaku z lekką nutką goryczy. Podając do śniadania konfiturę pomarańczową, nawet w środku zimy możemy przypomnieć sobie wakacje czy pomarzyć o urlopie nad Morzem Śródziemnym.

Jak powstaje konfitura pomarańczowa?

Podstawą każdej konfitury są rzecz jasna owoce. To one też powinny przeważać w składzie tego produktu. Na przykład w konfiturze pomarańczowej Eterno.pl na 100 g produktu potrzebne jest 120 g owoców – pomarańczy ze słonecznej Sycylii. Dojrzewają one w południowym słońcu, które najlepiej wydobywa z nich niepowtarzalny smak. Nutkę egzotyki i goryczy w konfiturach tego rodzaju zapewnia skórka pomarańczowa i przyprawy.

Konfitura powstaje z połączenia soczystego miąższu pomarańczy wraz ze skórką. Całość doprawiana jest cukrem i naturalnymi przyprawami, aby jeszcze lepiej podkreślić cudowny smak, jaki mają konfitury pomarańczowe.  Na tak przygotowaną konfiturę mogą skusić się nawet osoby, które dbają o linię, bo nie sposób oprzeć się temu smakowi.

Jak podawać konfiturę pomarańczową?

Śniadania kontynentalne, typowo europejskie, nie mogą obyć się bez słodkich akcentów. We Francji na pierwszy posiłek w ciągu dnia je się croissanty albo naleśniki. Do takich posiłków warto podać konfiturę, a do tego celu konfitura pomarańczowa nadaje się doskonale. Pozwala na rozkoszowanie się aromatami poranka.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby zaserwować taką konfiturę do kanapek z chleba jasnego lub ciemnego, do gofrów, albo klasycznie do naleśników. Do deserów, do muffinek i do ciast – konfitura pomarańczowa ma wiele zastosowań, a każdy z was może wymyślić także własne.

Jak najbardziej konfitury owocowe można zastosować do własnoręcznie pieczonych rogalików, bułeczek słodkich, czy też zaserwować je z chałką czy ciastem drożdżowym. Świeżo wykonane wypieki zyskają smaku dzięki dodatkowi konfitury pomarańczowej. Na takie śniadanie każdy będzie czekał, a tak przyrządzony deser do pysznej, aromatycznej kawy będzie wprost idealny.

Exit mobile version