Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Rozgrzej się w sezonie jesienno-zimowym

Rozgrzej się w sezonie jesienno-zimowym

Rozgrzej się w sezonie jesienno-zimowym

Kto z nas nie marzy o filiżance gorącej kawy lub herbaty, gdy temperatura na zewnątrz spada, a dni są coraz krótsze? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez pobudzającego, aromatycznego napoju. Zwłaszcza kiedy brakuje nam słońca potrzebujemy szybkiego bodźca, który doda nam energii, a jednocześnie przyjemnie rozgrzeje. Jakie są rodzaje kawy i którą wybrać, aby nasza poranna rutyna była jeszcze smaczniejsza?

Rodzaje ziaren

Istnieją dwa podstawowe gatunki kawy – arabika i robusta. Czym się różnią? Kawa arabika jest zdecydowanie bardziej bogata w walory smakowe. Ma łagodniejszy smak, często z wyczuwalnymi nutami czekoladowymi lub korzennymi. Uprawiana głównie w Afryce i Ameryce Południowej, wyłącznie na terenach górzystych. Jej uprawa jest bardziej wymagająca, co przekłada się na jej wyższą cenę.

Kawa robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. Jej smak jest intensywny i wyrazisty, dla niektórych osób może on być nieco gorzki. Robusta zawiera nawet dwa razy więcej kofeiny niż arabica. Ta odmiana jest najczęściej używana do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Na rynku dostępne są też mieszanki robusty i arabiki – to dobry kompromis między bogatą w smaku arabiką, a intensywnie pobudzającą robustą.

Pochodzenie kawy

Jak już wspomnieliśmy w artykule- pochodzenie czarnego, aromatycznego napoju to głównie kraje Afryki i Ameryki Południowej. Czy jesteśmy w stanie odczuć czym różni się kawa zebrana z krzewów rosnących w Brazylii, a z tych np. w Gwatemali? 

Brazylia uchodzi za kawowe imperium. Panują tam świetne warunki to uprawy kawowca, dzięki temu jest to największy producent kawy na świecie. Uprawia się tam głównie arabikę, a za najlepszą odmianę uznawana jest Bourbon Santos. Warto zwrócić uwagę na kawę Brazil Yellow Bourbon, której nazwa pochodzi od koloru jej owoców, które dojrzewają na żółto. Jej smak jest zbalansowany, dzięki karmelowej słodyczy przełamanej delikatną kwaskowością i czekoladową goryczką. Tego rodzaju kawy napijecie się w pobliskiej piekarni
https://piekarniagrzybki.pl/ , gdzie jest dla Was starannie przyrządzana.

Jeśli lubicie korzenne aromaty, z nutą karmelu idealną kawą będzie dla Was kawa z Gwatemali. Jej posmak będzie nieco pikantny. W Gwatemali warunki upraw są trudne ze względu na wulkaniczne ukształtowanie terenu. Dzięki temu kawa pochodząca z tego kraju jest niezwykle unikalna- ziarna dojrzewają dłużej i posiadają niezwykły aromat.

W przeciwieństwie do Gwatemali w Kolumbii panują świetne warunki pod uprawę kawowca- zbiory są możliwe przez cały rok. Kolumbijska kawa wyróżnia się oryginalnym, jedwabistym aromatem. Jest to zasługa charakterystycznego zapachu powietrza w tym kraju. Napój przygotowany z ziaren kolumbijskiej kawy będzie intensywny, o dojrzałym aromacie z orzechowym akcentem.

Już wiecie, jaką kawę wybrać dla siebie. Oprócz rodzaju kawy dobranego do Waszych potrzeb, ważny jest sposób przyrządzania odpowiadający najwyższym standardom. Idealnie zaparzoną kawę znajdziecie w https://piekarniagrzybki.pl/sklepy-firmowe/piekarnia-srodmiescie/

Exit mobile version