Dobre garnki to kuchenna inwestycja na lata. Okazuje się, że wybór odpowiednich wcale nie jest taki prosty jak się wydaje. Niektóre z nich nie do końca są dobre dla naszego zdrowia, chodzi głównie o to, z czego zostały one wykonane. Jakie garnki warto zatem mieć w swojej kuchni?
Jak wybrać zdrowe garnki?
Poszukując garnków, które będą bezpieczne dla zdrowia, warto zwrócić uwagę na to z czego zostały one wykonane. Muszą to być materiały, które mimo oddziaływania wysokich temperatur, nie zaszkodzą nam. Nie mogą też wchodzić w żadne interakcje z żywnością ani wydzielać szkodliwych związków. Materiały te powinny być pozbawione takich składników jak ołów, kadm, BPA. Niewskazane jest także kupowanie patelni z niskiej jakości teflonu. On również może być szkodliwy dla zdrowia. W tej kwestii warto zaufać firmom, które od lat znane są z naczyń najwyższej jakości. Garnki różnych producentów opisuje Homebook, wśród nich są Ambition, Duka, Fiskars, Gerlach i wiele innych popularnych marek.
Jakich garnków unikać?
Niestety w tym przypadku cena ma znaczenie. Najtańsze garnki są zazwyczaj niskiej jakości. Szczególnie te, które pochodzą od nieznanych producentów. Należy unikać naczyń, które pokryte są słabą, szybko ścieralną powłoką. Nie zapewni to niestety długotrwałego korzystania z garnków ze względu na uszkodzenia chemiczne, ale i mechaniczne. Niewskazane są też produkty, które mają delikatne, cienkie dno. Uważać też trzeba na uchwyty i pokrywki. Dobre garnki mają np. silikonowe powłoki, dzięki którym spada ryzyko poparzenia przy chwytaniu za „ucho”.
Garnki – jakie materiały są bezpieczne dla zdrowia?
Najwięcej kontrowersji budzą garnki aluminiowe. Są tanie, szybko się nagrzewają, ale nie zawsze są dobre dla zdrowia. Unikać należy naczyń starszych, takich które nie były anodowane. Obecnie garnki aluminiowe w większości pokrywane są warstwą tlenku glinu, dzięki czemu nie są uwalniane żadne szkodliwe substancje. To także zwiększa odporność takich produktów, sprawia, że są dłużej żywotne i odporne na korozję.
Często wybierane są garnki ze stali nierdzewnej. Nie należą one do najdroższych, a są trwałe, odporne na uszkodzenia, zarysowania itp., dobrze radzą sobie z wysoką temperaturą, uniemożliwiają namnażanie się bakterii. Garnki ze stali nierdzewnej są zdrowe, jednak nie dla wszystkich. Zrezygnować z nich powinni alergicy, którzy są uczulenia na pierwiastki metaliczne. Naczynia te zawierają w sobie chrom i nikiel, na które ktoś może mieć alergię.
Garnki emaliowane to najpopularniejsze od wieków naczynia, używane były jeszcze przez nasze babcie. To, co zazwyczaj zwraca w ich przypadku uwagę, to estetyczny wygląd. Emalia jest gładka, higieniczna i szczelna. Takie właściwości sprawiają, że garnki te są zdrowe. Emaliowane naczynia cechuje jeszcze dobra odporność na wysokie temperatury, brak reakcji z żywności i wytrzymałość na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne.
Zdrowe są także garnki szklane, jednak nie są często wybierane. Sięgają ponie głównie alergicy, ponieważ naczynia te pozbawione są metali, mało tego, są antybakteryjne, higieniczne i łatwe w utrzymaniu czystości. Jedynym minusem jest to, że szklane garnki nie zawsze są odporne na uszkodzenia mechaniczne, warto więc wybierać naczynia znanych z wysokiej jakości producentów.