Znacząco wzrasta spożycie cukru, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Cukier w dużej ilości ma negatywny wpływ na nasz organizm.
W odpowiedzi na liczne zachorowania (otyłość, cukrzyca itd.) oraz ostrzeżenia ze strony lekarzy, konsumenci zaczynają szukać innych substancji słodzących. Sztuczne słodziki nie są zdrowszą alternatywą dla cukru przetworzonego, ponieważ składają się z substancji chemicznych, które również (i niestety) przynoszą wiele skutków ubocznych. Ludzie wciąż szukają alternatywy dla cukru, aby móc cieszyć się słodkimi smakami w swoim jedzeniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak naprawdę pragniesz cukru?
Od urodzenia twoje kubki smakowe są skore do słodkich smaków. Pierwszy smak, jaki dostajesz jako niemowlę, to zwykle słodkie mleko z piersi. To, wraz z faktem, że przemysł spożywczy wykorzystuje setki odmian cukru sprawia, że praktycznie każdego dnia toczysz walkę – chcesz pokonać swoje pragnienie słodyczy.
Niestety duże ilości cukru, które kiedyś spożywałeś bądź nadal spożywasz, mogą przyczynić się do niektórych poważnych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca i otyłość. Czym można zastąpić cukier? W jakich produktach jest najwięcej cukru? O tym niżej.
Produkty słodzone – gdzie występuje najwięcej cukru?
Miejsce numer jeden należy najprawdopodobniej do napojów gazowanych i napojów słodzonych. Cukry znajdziesz także w płatkach śniadaniowych, deserach, ciastkach, syropach smakowych, śmietance do kawy, sosach, jogurtach, sokach owocowych, batonach proteinowych, a nawet sosach sałatkowych. Pamiętaj, że to tylko kilkanaście produktów. Cukier jest praktycznie wszędzie…
Istnieje wiele nazw cukru, na które powinieneś zwracać uwagę. To m.in.:
- słodzik kukurydziany;
- syrop kukurydziany;
- sok trzcinowy;
- glukoza;
- fruktoza;
- syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy;
- laktoza – cukier mlekowy;
- syrop słodowy;
- maltoza – syrop glukozowo-fruktozowy;
- melasa;
- sacharoza – biały cukier.
Nadszedł czas, abyś zaczął używać zdrowszych alternatyw dla cukru. Oto 6 naturalnych słodzików, które warto wziąć pod uwagę, chcąc osłodzić sobie pokarmy.
1. Stewia – naturalny słodzik
2. Monk Fruit (inaczej: Lo Han Guo, Siraitia grosvenorii) – naturalny słodzik z owoców mnicha, owoców Buddy
Owoce mnichów są od wieków uprawiane w regionie południowych Chin. Nazwa pochodzi od mnichów buddyjskich, którzy jako pierwsi użyli owocu. Słodzik z owoców mnicha jest używany jako naturalny zamiennik cukru do słodzenia żywności i napojów. Chociaż ma bardzo słodki smak, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jest to również przyjazny środek słodzący dla diabetyków, używany od wieków na całym świecie.
3. Ksylitol – naturalny słodzik roślinny
Choć jego nazwa nie brzmi jak naturalny słodzik, to jednak ksylitol pochodzi bezpośrednio z brzozy. Znajdziesz go w produktach takich jak guma, batony proteinowe czy nawet w paście do zębów. Ponieważ ksylitol jest substancją kwalifikowaną jako alkohol cukrowy, może powodować wzdęcia, biegunkę lub gazy u niektórych osób, ale tylko w przypadku, gdy jest spożywany w dużych ilościach. Jeśli jesteś cukrzykiem, tego naturalnego słodziku powinieneś jednak unikać (podnosi poziom cukru we krwi).
4. Cukier kokosowy
Ten naturalny słodzik wytwarzany jest z soku z palmy kokosowej. Zawiera połowę fruktozy zawartej w cukrze i ma niski indeks glikemiczny. Cukier kokosowy z palmy kokosowej wygląda podobnie do brązowego cukru i ma subtelny karmelowy smak. Jest to świetny naturalny słodzik, który można dodać do kawy, płatków owsianych lub wypieków.
5. Naturalny, nieprzetworzony miód – alternatywa dla cukru
6. Syrop klonowy klasy A lub klasy B
Podobnie jak miód, syrop klonowy nie jest odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę, ze względu na dużą zawartość cukru i wysoki indeks glikemiczny.
Kupując dowolny syrop klonowy spójrz na etykietę produktu. Bardzo często producenci dodają przetworzone cukry do swoich syropów. Chociaż te naturalne substancje słodzące są zdrowszymi zamiennikami dla przetworzonych i sztucznych substancji słodzących, nadal ważne jest, aby ograniczyć spożycie cukru do minimum. Zamiast tego skup się na wprowadzaniu słodkich warzyw do swojej diety (słodkie ziemniaki, bataty, marchew, dynia piżmowa, itp.) i niewielkich ilości owoców.