Pomimo wielu popularnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących oleju kokosowego, raport Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego niedawno odradził stosowanie oleju kokosowego. Naukowcy stwierdzili bowiem, że olej kokosowy zwiększa cholesterol LDL (który przyczynia się do choroby układu krążenia) oraz że nie przynosi on wielu korzyści dla zdrowia.
Gdzie dokładnie olej kokosowy plasuje się wśród olejów?
Mówi się, że olej kokosowy spowalnia proces starzenia się, wspomaga serce i tarczycę , chroni przed chorobami, takimi jak choroba Alzheimera, artretyzm i cukrzyca, a nawet pomaga w odchudzaniu.
Ludzie używają go do wszystkiego, od koktajli po kawę, smażą potrawy, a nawet zastępują nim masło. Zwykle używają oleju kokosowego do gotowania. Są osoby, które w celu zwiększenia energii dodają olej do herbaty.
Jak powstaje olej kokosowy oraz jaki jest jego skład?
Olej kokosowy powstaje w wyniku wytłoczenia świeżego miąższu orzechów palmy kokosowej. Około 84% jego kalorii stanowią tłuszcze nasycone. Dla porównania, w oliwie z oliwek znajduje się jedynie 14% kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych. To tłumaczy, dlaczego podobnie jak masło i smalec, olej kokosowy jest stały w temperaturze pokojowej, posiada długi okres przydatności do spożycia oraz jest odporny na wysokie temperatury. Ale olej kokosowy ma też zalety. Tłuszcze nasycone znajdujące się w oleju kokosowym składają się głównie z triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT). Niektórzy twierdzą, że ciało obsługuje je inaczej, niż długołańcuchowe tłuszcze znajdujące się w płynnych olejach roślinnych, nabiale i tłustych mięsie.
Czy olej kokosowy jest dobry dla serca?
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne mówi, aby ograniczyć tłuszcze nasycone do nie więcej niż 13 gramów dziennie. Taką ilość można znaleźć w około jednej łyżce stołowej oleju kokosowego.
Fani oleju kokosowego twierdzą zaś, że tłuszcz nasycony MCT w orzechach kokosowych może zwiększyć poziom cholesterolu HDL, czyli tzw. „dobrego” cholesterolu. To, jak twierdzą, czyni olej kokosowy mniej szkodliwym dla zdrowia serca, niż tłuszcze nasycone w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak sery i steki lub produkty zawierające tłuszcze trans.
Szybka lekcja cholesterolu:
- LDL – w zbyt wysokim stężeniu szkodzi człowiekowi. Jest nazywany „złym cholesterolem”
- HDL – pomaga usunąć LDL. Jest nazywany „dobrym cholesterolem”
American Heart Association (AHA) wydało oświadczenie, że olej kokosowy nie jest zdrowym źródłem tłuszczu, ponieważ wpływa na poziom cholesterolu LDL. Jeśli chodzi o cholesterol, ważne jest, aby zrozumieć, że rodzaj spożywanego cholesterolu jest ważniejszy, niż jego ilość. Cholesterol LDL jest znany jako „zły” cholesterol, a jego małe, gęste cząsteczki mogą zwiększać chorobę sercowo-naczyniową. Aczkolwiek wszystko ciągle ewoluuje i tak odkryto, że cholesterol LDL ma w rzeczywistości dwie odmiany, co ma ogromne znaczenie dla tego, czy olej kokosowy jest zdrowy, czy też nie jest. LDL może być mały i gęsty lub duży i puszysty. To małe, gęste cząsteczki LDL powodują uszkodzenia i zwiększają ryzyko udaru lub ataku serca.
Olej kokosowy składa się z średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), znanych również jako MCT. Są one łatwo przyswajalne i zamieniane na energię szybciej, niż inne źródła tłuszczu. Zawierają również 47% kwasu laurynowego. Należy jednak pamiętać, że zawartość MCT i kwasu laurynowego może zmieniać się w zależności od jakości używanych produktów. Na przykład, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia może zawierać wyższe poziomy MCT, które organizm spala i zamienia znacznie szybciej w energię. Dodatkowo, może to podwyższyć poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zmniejszyć stan zapalny, poprawić pamięć i wzmocnić układ odpornościowy.
Czy olej kokosowy jest zły, czy dobry?
Istnieją badania, które dowodzą, że oleje MCT mogą zapobiec dwóm głównym czynnikom ryzyka chorób serca: otyłości i miażdżycy.
Otyłość jest dobrze znanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania dowodzą, że MCT w oleju kokosowym przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt. Kiedy więc trzeba zrzucić dodatkowe kilogramy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, można zastosować olej kokosowy!
Ale olej kokosowy ma jeszcze więcej do zaoferowania dla serca. Głównym wyzwalaczem zawału i udaru mózgu jest miażdżyca – zgrubienie i stwardnienie tętnic. Badania dowodzą, że MCT, znajdujące się m.in. w oleju kokosowym, pomagają zapobiegać stwardnieniu tętnic, a także złogom tłuszczowym prowadzącym do zawału serca i udaru mózgu.
Ponadto, olej kokosowy to silny środek przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny, który może również pomóc w zwalczaniu chorób i spowolnić proces starzenia.
PODSUMOWANIE:
Musimy jednak pamiętać o tym, że wpływ oleju kokosowego na nasz organizm tak naprawdę zależy od rodzaju spożywanego przez nas jedzenia. Potrzeby naszego organizmu są różne, w zależności od rodzaju naszego organizmu, zdrowia układu trawiennego, liczby spożywanych posiłków dziennie itd. Musimy nauczyć się słuchać naszego ciała, abyśmy mogli naprawdę zrozumieć, co nam pomaga, a co nie.
Jeśli jednak spożywasz dużo rafinowanych węglowodanów, takich jak chleb, makaron, wypieki i proste cukry, nie warto spożywać dużej ilości tłuszczów nasyconych, w tym oleju kokosowego. Wówczas lepszym wyborem staje się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Pamiętajmy, że tworzymy nasze ciało jedzeniem, które jemy, więc najważniejszą rzeczą jest zadać sobie pytanie, czy po posiłku czujemy się na siłach, czy jesteśmy zmęczeni. Wtedy dopiero możesz podjąć najlepszą, świadomą decyzję!