Chrupiące i przyrumienione, a może puszyste i rozpływające się w ustach – nieważne, jakie gofry najbardziej lubisz. Ważne, że ich smak oraz konsystencja powinny być idealne. Aby móc się delektować ulubionymi goframi, nie musisz szukać otwartych lokali gastronomicznych. Wystarczą dobra gofrownica oraz sprawdzony przepis. Jak zrobić gofry, które zawsze będą smakować Tobie i najbliższym?
Z tekstu dowiesz się:
- jaką gofrownicę wybrać,
- jak się robi gofry.
Gofr jaki jest każdy widzi? Nie do końca. Choć jego skład zdaje się dosyć prosty, istnieje kilka rodzajów tego wypieku. Również historia gofrów jest dość skomplikowana. Choć oficjalnie uznaje się, że pierwsze gofry pojawiły się w sprzedaży w XVIII w. w Liège, podobno tego typu wafle były znane już w średniowieczu. Początkowo wypiekano je między dwiema płytami żeliwnymi, a od XIII w. zaczęto używać formy przypominającej plaster miodu. Teraz i Ty możesz kontynuować tradycję wypiekania gofrów w swoim domu. Dowiedz się, jak przyrządzić gofry domowe.
Gofrownica – dobre urządzenie to połowa sukcesu
Nawet najlepsze ciasto może zostać źle lub nierówno upieczone, jeśli użyjesz złej gofrownicy. Podobnie jak japońscy mistrzowie sushi posługują się najostrzejszymi i najlepszymi nożami, tak i Ty zadbaj by Twoje narzędzie pracy ułatwiało Ci przyrządzanie gofrów.
Jak wybrać odpowiednią gofrownicę? Najważniejsze w urządzeniu są płyty grzewcze. To one mają bezpośredni kontakt z produktem i sprawiają, że surowe ciasto zamienia się w idealnego gofra. Żeby faktycznie tak mogło się stać, płyty muszą być wykonane z materiału, który nie przypala gofrów i sprawia, że ciasto bardzo dobrze od nich odchodzi. Na przykład gofrownica Zelmer posiada dwie nieprzywierające płyty pokryte wysokojakościową kamienną powłoką. Dzięki nim gofry nigdy się nie rwą i zawsze wychodzą idealne.
W dobrej gofrownicy bardzo ważne są także:
- Moc urządzenia – im wyższa, tym gofrownica będzie się szybciej nagrzewać. Abyś nie musiał zbyt długo czekać na gotowość urządzenia do pracy, wybierz gofrownicę o mocy 1400 W.
- Wskaźnik pracy i wskaźnik gotowości – dzięki lampkom znajdującym się na obudowie urządzenia nie będziesz musiał się zastanawiać, kiedy rozlać ciasto na płyty. O wszystkim poinformują Cię załączające się w odpowiednim momencie diody.
- Nienagrzewający uchwyt – pozwala otworzyć i zamknąć urządzenie bez ryzyka poparzenia palców.
Wszystkie te cechy posiada gofrownica Zelmer. Jest także wyposażona w blokadę uchwytu oraz antypoślizgowe nóżki, dzięki którym przyrządzanie gofrów, nawet w towarzystwie dzieci, będzie jeszcze przyjemniejsze i bezpieczniejsze.
Jak zrobić gofry? Znajdź swój idealny przepis na gofry
Urządzenie do pieczenia gofrów wybrane. Teraz czas zająć się samym ciastem. Znasz przepis na gofry, jednak zastanawiasz się, czy nie spróbować czegoś nowego? Przekonaj się, że ten znany od średniowiecza wypiek nie zawsze musi być podawany na słodko.
Jakie rodzaje gofrów są najbardziej znane? Sprawdź:
- Gofry brukselskie – znane także w Stanach Zjednoczonych jako gofry belgijskie. To najpopularniejszy rodzaj gofra w kształcie prostokąta z dużymi wgłębieniami, miękkim środkiem i chrupką skórką. W cieście na gofry brukselskie nie ma cukru.
- Gofry leodyjskie – lub gofry z Liège. To słodkie, chrupiące i ciężkie gofry o zaokrąglonych brzegach. Do ciasta, z którego wypieka się gofry leodyjskie, są dodawane grube granulki cukru perłowego. To właśnie one nadają gofrom leodyjskim tak słodki smak.
- Gofry pruskie – to polska wariacja na temat gofrów z Belgii. Gofry pruskie zostały uznane za danie regionalne. 17 marca 2017 znalazły się na Liście polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ciasto na gofry pruskie jest wykonane z mąki, mleka, jajek, masła oraz drożdży.
Gofry nie zawsze muszą występować w postaci słodkiego śniadania czy przekąski. Jeśli masz ochotę zjeść je na obiad, nic nie stoi na przeszkodzie! Możesz np. wzorem amerykańskim podać gofra bez cukru razem z… pieczonym kurczakiem. Choć w pierwszym momencie wydaje się to dziwne, jest naprawdę ciekawe w smaku!
Jak się robi gofry? Bez względu na rodzaj, który wybierzesz, zwróć uwagę, żeby jajka, mleko czy masło miały temperaturę pokojową. Gdy masz już wyrobione ciasto, pozostaje tylko wylać je na płyty grzewcze i zamknąć pokrywę urządzenia. Po kilku minutach wyjmiesz z gofrownicy świeżutkie i pachnące gofry.
Aby zrobić pyszne gofry domowe, powinieneś zadbać o dwie rzeczy – dobre urządzenie oraz sprawdzony przepis. Gofrownica musi posiadać płyty, które będą odpowiednio piec ciasto, a dodatkowo powinna mieć odpowiednią moc i kilka udogodnień poprawiających bezpieczeństwo pieczenia. Ciasto na gofry może być słodkie lub wytrawne w zależności od tego, który rodzaj gofrów wybierzesz. Pamiętaj też, że praktyka czyni mistrza. Nawet jeśli pierwsze ciasto wyjdzie Ci zbyt gęste lub zbyt rzadkie, nie poddawaj się i ćwicz dalej. W końcu dojdziesz do perfekcji.