Zdecydowana większość z nas wprost uwielbia truskawki, niemniej jednak w Polsce są one dostępne jedynie przez około miesiąc – od połowy czerwca do połowy lipca. W pozostałych miesiącach na szczęście nie musimy zadowalać się smakiem truskawek mrożonych czy ze szklarni, bowiem w sklepach dostępne są również liofilizowane truskawki. Jak wykorzystać je w kuchni?
Nie tylko z mrożonki
Smak mrożonych truskawek pozostawia wiele do życzenia – zazwyczaj zamiast latem i słońcem smakują one…wodą. Dlatego też tak niechętnie wybieramy właśnie mrożonki. W sklepach przez niemal cały rok dostępne są truskawki szklarniowe, jednak po pierwsze – nie smakują one tak, jak truskawki z pola, po drugie zaś zawierają w sobie sporo szkodliwych dla nas substancji chemicznych. Alternatywnym rozwiązaniem pozostają liofilizowane truskawki, które możemy kupić o każdej porze roku. Smakują one doskonale, nie tracą przy tym swoich wartości odżywczych. Z powodzeniem można podawać je nawet najmłodszym.
Jak wykorzystać liofilizowane truskawki w kuchni?
Liofilizowane truskawki jeszcze do niedawna były nowością na rynku. Na zakup truskawek liofilizowanych decydowali się jedynie świadomi konsumenci, którzy przywiązywali dużą wagę do tego, co znajduje się na ich talerzach. Dziś jednak świadomość zdrowego odżywiania znacznie wzrosła, dlatego też liofilizowane truskawki czy innego rodzaju owoce nie budzą żadnych kontrowersji. Wiele osób zastanawia się jednak nad przeznaczeniem truskawek liofilizowanych. W rzeczywistości możemy spożywać je solo, tak jak chipsy. Z drugiej strony będą one stanowiły bardzo ciekawy dodatek do deserów lodowych czy galaretek. Truskawki liofilizowane, ze względu na swój niebanalny wygląd, mogą posłużyć do dekorowania ciast i tortów. Wiele osób decyduje się przygotować z ich pomocą ciasteczka lub torty walentynkowe, zamiast serwować partnerowi niekoniecznie smaczne truskawki szklarniowe do szampana.
Przekąska dla dzieci i dorosłych
Truskawki liofilizowane stanowią doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Będą one bardzo dobrym wyborem zwłaszcza na zimową porę, w której brakuje nam świeżych warzyw i owoców, które moglibyśmy spożywać jako dodatek do posiłków bądź pomiędzy nimi. Truskawki liofilizowane zakupić można w sklepach ze zdrową żywnością – oferują je punkty stacjonarne, ale również internetowe. Pamiętajmy, że tego rodzaju truskawki mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, zatem za jednym razem możemy zakupić większą ich ilość, a następnie co jakiś czas po nie sięgać.