Księga przepisówSałatki

Lekko i smacznie – sprawdzone sałatki i dodatki warzywne na wszelkie okazje

Lekko i smacznie - sprawdzone sałatki i dodatki warzywne na wszelkie okazje

Sałatka – niekwestionowana królowa wszystkich biesiad. Nie ma udanych imienin, świąt, Sylwestra bez tego dania. Historia sałatek sięga najodleglejszych czasów. Pierwsze wzmianki zawierające przepisy na sałatki pochodzą ze starożytności. Każdy kraj, czy region ma sałatkę charakterystyczną dla siebie. Ale sałatki nie mają cech ksenofobicznych – jak na obywateli świata przystało śmiało przekraczają granice, mieszają smaki, dodają nowe składniki i tworzą wciąż nowe wersje. Cieszy to niemal wszystkich – trudno jest spotkać osobę, która nie lubi sałatek.

O składnikach słów kilka

Sałatka jest potrawą niejednorodną. W jej zestaw wchodzić muszą co najmniej dwa składniki. Najprostsza tzw. sałatka zielona powstaje z dowolnego gatunku świeżej sałaty zielonej wymieszanej z dressingiem, najczęściej winegret.

Większość sałatek ma jednak skład bardziej złożony. Wśród komponentów najczęściej wykorzystywanych do przyrządzania sałatek są:

  • wszelkiego rodzaju warzywa surowe, blanszowane, gotowane, grillowane, pieczone; używa się również warzyw konserwowanych solą (kiszonych) lub octem (marynaty),
  • dodatki w postaci różnego rodzaju mięs, ryb, owoców morza,
  • makarony, kasze, ryż,
  • orzechy, rodzynki i inne bakalie,
  • owoce świeże lub z puszki,
  • przyprawy.

W każdej potrawie tego typu składniki łączy się za pomocą sosów, czyli dressingów. Najbardziej popularne sosy powstają na bazie majonezu, śmietany, jogurtu, oliwy.

Przyrządzanie sałatek z reguły nie należy do czynności bardzo skomplikowanych. Jednak większość z nich powinna być łączona tuż przed podaniem. Sałatka przechowywana zbyt długo w lodówce podchodzi wodą, jej składnik tracą jędrność i świeżość – danie staje się niesmaczne.

Są jednak takie sałatki, które wymagają tak zwanego „przegryzienia się”. Taka sałatka po dodaniu sosu powinna stać kilka godzin w lodówce. Dopiero po tym czasie uzyskuje pełnię smaku.

Doskonała sałatka na imprezę

Idealna sałatka to taka, która smakuje gościom. Aby zachwycić gości smakiem, zaskoczyć oryginalnością trzeba o sałatkach, ich składnikach, sposobach przygotowania sosów dowiedzieć się jak najwięcej.

Warto znać nie tylko smakowe preferencje naszych przyjaciół. Sprawdźmy, czy ktoś z nich nie musi stosować się do zakazów wynikających z nietolerancji pokarmowej czy alergii na jakiś składnik. Możemy wówczas przyrządzić inną sałatkę, albo przed dodaniem wszystkich składników odłożyć trochę dla specjalnego gościa, zrobić inny sos i podać mu danie bezpieczne dla jego zdrowia.

Przygotowując sałatki na imprezę można korzystać z własnych doświadczeń i przyzwyczajeń. Jednak jeśli nie chcemy powielać wciąż tego samego menu, poszukajmy inspiracji na kulinarnym blogu kulinarneprzeboje.pl.

sałatka na imprezę

Przepisy w Kulinarnych Przebojach przedstawione są w sposób jasny i zrozumiały. Autorka wyposażyła je w liczne instrukcje i porady praktyczne, a do tego każdy przepis zilustrowany został wysokiej jakości zdjęciami. Proste lub wyszukane, nieskomplikowane lub eleganckie i wykwintne, z warzyw surowych, gotowanych, z różnymi dodatkami – mnogość przepisów na sałatki spełni oczekiwania każdego, kto poszukuje nowości i recepty na kulinarny sukces. Wszystkie przepisy do wykorzystania na przygotowanie sałatki na imprezę dostępne są pod adresem https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/salatki-i-surowki/salatki-na-impreze/.

Pora na pora

W przepisach kulinarnych wśród składników służących do komponowania sałatek spotykamy czasem pora. To warzywo, w polskiej kuchni stosowane od XVI wieku, nie do końca jest chyba doceniane. Por jako element tak zwanej włoszczyzny rozgotowywany jest na miazgę w rosole. Czasem w daniach zastępuje cebulę – por, a szczególnie jego biała część, jest od cebuli znacznie łagodniejszy w smaku, więc mogą go jeść nawet osoby o bardzo delikatnym żołądku.

A gdyby tak por był bazą do przyrządzenia sałatki? Tak jak w sałatce jarzynowej są ziemniaki? Warto spróbować. Sałatka z pora jest jedną z najlepszych, a przy tym bardzo prostych sałatek.

Oprócz białych surowych części pora do przyrządzenia sałatki potrzebne są: ogórki konserwowe, jajka ugotowane na twardo, jabłko, kukurydza z puszki. Rozdrobnione składniki łączy się sosem zrobionym z majonezu, musztardy, cukru, soli, pieprzu. Składniki po wymieszaniu muszą się kilka godzin przegryzać w lodówce. Dzięki temu, że sałatki nie robi się tuż przed spożyciem, można przygotować ją na planowaną imprezę. Po imprezie też się nie popsuje – goście zjedzą wszystko do ostatniego kawałeczka!

pyszna sałatka

I od tej pory na naszych imprezach królowa będzie tylko jedna – sałatka z pora!

Powiązane posty
Księga przepisów

Cukinia na każdy posiłek – jak wykorzystać cukinię w daniach od przystawki aż po deser

Cukinia to prawdziwy skarb w świecie kuchni. Jej wszechstronność pozwala wykorzystać ją na…
Czytaj więcej
Sałatki

Szybkie sałatki na grilla garść inspiracji

Mimo iż letnie spotkania przy grillu z rodziną czy ze znajomymi kojarzą się zazwyczaj z luzem i…
Czytaj więcej
Księga przepisów

Zdrowo i słodko na śniadanie czy szybko i zdrowo w pracy - to możliwe!

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – każdy z nas słyszał to stwierdzenie wiele…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.