Jak ugotować...

Ziemniaki pieczone w piwie – hit jesienno-zimowych imprez

Ziemniaki pieczone w piwie – hit jesienno-zimowych imprez
Ziemniaki pieczone w piwie – hit jesienno-zimowych imprez


Jesień i zima to czas, w którym ze znajomymi spotykamy się raczej w domowym zaciszu. Pogoda za oknem nie zachęca bowiem do spacerów, a tym bardziej plenerowych imprez. Na taką okazję trzeba jednak przygotować coś do jedzenia. Prawdziwym hitem są ziemniaki pieczone w piwie. Dla jakiego trunku trzeba odwiedzić sklep z piwem? Jak poprawnie przygotować tę potrawę? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Ziemniaki w piwie krok po kroku

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od wizyty w sklepie z piwem oraz w warzywniaku. Jesienią i zimą trudno dostać w sklepie młode ziemniaki. Warto jednak postawić przynajmniej na te o niewielkich rozmiarach. Jeżeli mają stosunkowo cienką skórkę, nie trzeba ich obierać. Wystarczy tylko solidne szorowanie. Polecamy do tego szorstką stronę gąbki lub odpowiednią szczoteczkę. Następnie ziemniaki należy pokroić na ćwiartki i przełożyć do dużego garnka. Całość trzeba zalać piwem, dorzucić do tego kilka gałązek rozmarynu i sporą dawkę soli. Ziemniaki gotuje się w standardowym czasie, czyli mniej więcej kilkunastu minut. Ziemniaki po ugotowaniu powinny przybrać postać al dente, czyli lekko twardej. W międzyczasie, kiedy będą się jeszcze gotowały, warto przygotować marynatę do pieczenia. Oczywiście jej składniki można dobrać dowolnie. Polecamy jednak paprykę wędzoną, czosnek, rozmaryn, świeży koperek, zieloną cebulkę, sok z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Marynatę dodajemy do ziemniaków zaraz po ich ugotowaniu i odcedzeniu. Należy solidnie wymieszać składniki, by równomiernie oblepiły ziemniaki. Następnie ziemniaki trzeba rozłożyć na blasze na pergaminie i wstawić do piekarnika. Optymalne jest pieczenie ich w 220 stopniach przez około 20-25 minut.

Jak serwować ziemniaki w piwie?

Oczywiście takie ziemniaki można ugotować również w wodzie. Warto jednak odwiedzić sklep z piwem i wybrać chmielowy trunek. On nadaje bowiem ziemniakom wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. A jakie piwo warto wybrać? Najlepiej sprawdzają się jasne gatunki. Dobry będzie na przykład lager albo pils. Ciekawym pomysłem może być też dodanie do gotowania piwa pszenicznego. Ziemniaki w czasie gotowania nabiorą charakterystycznego posmaku piwa, co zdecydowanie wzbogaci tę potrawę. Oczywiście polecamy przy tym sklep z piwem kraftowym, bo taki trunek oferuje więcej walorów smakowych niż wersja komercyjna. A jak serwować ziemniaki? Można do nich stworzyć jakiś sos. Równie dobrze smakuje orientalny sos słodko-kwaśny, BBQ, jak i sos czosnkowy. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Przyda się oczywiście także coś świeżego, czyli chociażby jakaś warzywna sałatka.

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.