Wspólnym mianownikiem cukierni jest sprzedaż pięknie wykonanych tortów. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki, zarówno pod kątem wizualnym, jak i smaku. Transport tych deserów odbywa się za pomocą odpowiednich pudełek. Czym powinno się charakteryzować opakowanie na tort, aby klient był zadowolony? Oto garść cennych wskazówek, których wykorzystanie pozwoli właścicielom cukierni wywrzeć pozytywne wrażenie na odbiorcy zamówienia.
Alternatywa dla plastiku
Wciąż często spotykanym obrazkiem są plastikowe pudełka, w których transportuje się tort. Praktyka ta wydaje się niezrozumiała, biorąc pod uwagę wpływ materiału syntetycznego na jakość wypieku. Plastik nie oddycha w przeciwieństwo do kartowego pudełka na tort. Jak to wpływa na stan deseru? Wewnątrz plastikowego przykrycia nawet i najlepsze dzieło sztuki pokrywa się nieapetyczną wilgocią. Nie jest to efekt, z którego zadowolony jest odbiorca zamówienia.
Problem ten dostrzeżony został zarówno przez cukierników, jak i świat biznesu. Coraz częściej korzysta się z tekturowych rozwiązań. Opakowanie na tort z tektury to dobre rozwiązanie, ponieważ na ogół materiał ten jest ekologiczny i przepuszcza powietrze. Sprawia to, że nie ma efektu zawilgocenia po wypakowaniu z pudełka deseru. Ponadto tektura wykorzystana do produkcji takich opakowań cieszy się niezbędnymi atestami unijnymi.
Czym sugerować się przy zakupie?
Istnieje kilka czynników, które bierze się pod uwagę, w trakcie składania zamówienia na pudełka na tort. Pierwszym czynnikiem jest omówiony powyżej materiał. Kartonowe pudełka są strzałem w dziesiątkę ze względu na swój w pełni ekologiczny charakter i całkowity zanik problemu z nieprzepuszczaniem powietrza. Kolejnym czynnikiem jest trwałość kartoników. Ich podstawowym zadaniem jest zapewnienie bezpiecznego transportu wyrobu i dlatego powinny utrzymać ciężar wypieku. Skoro o trwałości mowa, istnieją różne rodzaje pudełek. Wymienić tu można tekturowe składane opakowania, pudełka klejone i z okienkiem. Sugeruje się wybór tej pierwszej opcji ze względu na walory estetyczne i funkcjonalność.
Nie można też zapomnieć o gabarytach oferowanych deserów. Niektóre torty są wysokie, inne niskie. Opakowanie na tort powinno być właściwie dopasowane do wielkości deseru. Składając zamówienie na kartoniki, warto rozpatrzyć zakup zarówno tekturek większych, jak i mniejszych. Dzięki temu cukiernia będzie mieć pod ręką opakowania dopasowane do charakteru zamówienia klienta. Na sam koniec dobrze jest nie zapominać o estetyce opakowań. Klient ocenia nie tylko jakość wyrobu cukierniczego, ale i sposób podania. Poleca się białe lub brązowe tekturki. Na ogół są one gładkie, ale to i dobrze, ponieważ stwarza to możliwości pod naniesienie logo cukierni.