Herbata jest naparem uwielbianym niemalże na całym świecie, niezależnie od szerokości geograficznej, klimatu, kultury czy obyczajów. W większości miejsc jej przygotowywanie nie jest zwyczajną, codzienną czynnością, a niesamowitym rytuałem. Wyróżniamy wiele rodzajów i odmian tej cudownej rośliny, a podaje się ją w towarzystwie przeróżnych dodatków. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak parzyć herbatę w odpowiedni sposób.
Czarna herbata — królowa wśród herbat
Najpopularniejsza z herbat, często nazywana „zwykłą”, przeciwieństwie do białej, zielonej jest bardziej utleniona. To sprawia, że ma też najbardziej wyrazisty smak. Jej liście są zbierane najczęściej na plantacjach w Indiach, Chinach, Kenii i na Sri Lance. Następnie przechodzą przez wszystkie etapy produkcji: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie.
Jak parzyć herbatę czarną? To bardzo proste. Do filiżanki o pojemności 200 ml wsyp 5 gramów suszu (około jednej łyżeczki), zalej wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Po 3 minutach oddziel liście od naparu i ciesz się wyśmienitym naparem o doskonałym smaku. To najpopularniejszy i najczęściej spotykany sposób parzenia na świecie. Możesz też eksperymentować z mniej powszechnymi metodami. W Kenii napar przygotowuje się nie na wodzie, a na mleku. Również Brytyjczycy uwielbiają herbatę przyrządzoną z dodatkiem mleka, tzw. bawarkę. W Polsce popularnymi dodatkami do naparu są: cukier, miód, cytryna i sok malinowy. Pamiętaj jednak, by nigdy nie dodawać miodu do gorącego napoju, gdyż straci swoje prozdrowotne właściwości.
Zielona herbata — ulubienica na Wschodzie
Zielona herbata jest najpopularniejszą herbatą na świecie, zaraz po jej czarnej kuzynce. Najczęściej produkowana w Chinach, proces zbierania wymaga ręcznej pracy. Do przygotowania naparu z zielonej herbaty używa się jedynie pączka i pierwszego liścia bądź pączka i dwóch pierwszych liści. By zachowała swój piękny kolor, jest poddawana jednemu z dostępnych procesów oksydacji, w trakcie produkcji nadaje się jej specjalne kształty. Jej popularność stale rośnie ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. W dodatku posiada antyoksydanty, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami – cząsteczkami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu i powstawanie komórek nowotworowych. Działając bakteriobójczo i wirusobójczo chroni nas przed licznymi infekcjami, a zawarty w niej fluor korzystnie wpływa na zdrowie naszych zębów.
Jak parzyć herbatę zieloną w prawidłowy sposób? Do filiżanki o pojemności 200 ml wsyp 5 gramów suszu (około jednej łyżeczki), zalej wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli zależy Ci na precyzji, warto zainwestować w specjalny termometr służący pomiarom temperatury wody, w innym przypadku odczekaj siedem minut, by ciecz odpowiednio ostygła. Odczekaj 1 do 3 minut, oddziel liście od naparu i możesz cieszyć się smakiem energetycznego wywaru. Gdy zależy Ci na wyciszeniu się, poczekaj kolejne 3 minuty.
Herbata biała — najdelikatniejsza z herbat
Herbata biała jest jedną z najdelikatniejszych, a zarazem najzdrowszych herbat. Wszystko ze względu na niezwykle wymagający proces produkcji. Jej zbiory mogą odbywać się jedynie wiosną, a całą pracę trzeba wykonywać ręcznie. Powstaje z nierozwiniętych świeżych pączków, do których zbierania potrzeba niezwykłej precyzji. Nie jest poddawana procesowi oksydacji, a jedynie suszona. Dzięki temu jest ogromnym bogactwem substancji wartościowych. Zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich herbat, co sprawia, że jest polecana w przypadku pacjentów onkologicznych. Charakteryzują ją też ogromna zawartość teiny i witaminy C.
Jak parzyć herbatę białą? Tak jak przy zbiorach trzeba to zrobić niezwykle starannie, by nie zniszczyć wrażliwych składników i delikatnego aromatu. Do filiżanki o pojemności 200 ml wsyp 5 gramów suszu (około jednej łyżeczki), zalej wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza. Najlepiej użyć termometru, ale jeśli go nie masz, odczekaj 9 minut, by ciecz ostygła do odpowiedniego poziomu. Po 5 minutach oddziel liście od naparu i ciesz się delikatnym aromatem.